Cropped landscape
Gazdaság
Kósa Lajos: 80-90 milliárdos fejlesztés valósul meg 2022-ig Szombathelyen és környékén
2018-03-0514:46
Szombathelyen és környékén 80-90 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg 2022-ig a Modern városok program keretében, kétharmad részben hazai költségvetési forrásból - közölte sajtótájékoztatóján Kósa Lajos a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn a vasi megyeszékhelyen.
Hangsúlyozta: a Modern városok program Magyarország eddigi legnagyobb vidékfejlesztési programja, amely 3500 milliárd forintból gazdálkodik és 6,5 millió embert érint.

Hozzáfűzte: a következő négy évben megvalósuló fejlesztések alapvetően közlekedési, iparfejlesztési, kulturális, sport és városfejlesztési célú beruházásokat jelentenek, Szombathely elképzelési pedig jól beleilleszkedtek a 23 megyei jogú nagyváros fejlődését szolgáló programba.

A szombathelyi program egyik legjelentősebb, a régió egészét érintő eleme az az úthálózat-fejlesztés, amely tartalmazza a Szombathely és Kőszeg közötti négysávos gyorsforgalmi út megépítését, a szombathelyi körgyűrű teljessé tételét, valamint a Szombathely és Egyházasrádóc közötti szintén négysávos út megépítését, amely Körmend irányába egyszerűsítené és gyorsítaná a közlekedést.

Kósa Lajos szólt arról is, a tervek szerint 2 milliárd forintot fordítanak arra, hogy a szombathelyi ipari park területén létrehozzanak egy közös multifunkcionális telephelyet a városi közszolgáltató cégek számára. 

Kitért arra is, hogy már megkezdődött egy új árvízvédelmi tározó építése Dozmat községben, amely Szombathely árvízvédelmét teheti teljessé és amelyet szavai szerint célszerű lenne úgy megvalósítani, hogy jóléti funkciókat is kapjon, például a horgászturizmust is szolgálja.

Kósa Lajos felsorolása szerint a Modern városok program keretében a kormány támogatja Szombathelyen a Gothard-kastély felújítását, a Schrammel-gyűjtemény méltó elhelyezését, a Szombathelyi Képtár és a Romkert felújítását, a buszpályaudvar átköltöztetését a vasútállomáshoz, egy fedett teniszcentrum és egy lovassportközpont építését, valamint a városi fedett uszoda családi wellnessrészleggel bővítését is.

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy amíg a szocialista-szabaddemokrata kormány csak ígérte, a jelenlegi polgári kormány megépíttette Győr és Szombathely között az M86-os autóutat amely a térség fejlődése szempontjából döntő fontosságú. 

A képviselő kitért azokra az elképzelésekre is, amelyek szerint a Perint-patak mentén kávézókat, éttermeket, sétautakat és szabadtéri színpadot is kialakíthatnak.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester a sajtótájékoztatón kijelentette: Szombathely városa olyan fejlődés előtt áll, amilyenre eddig még nem nagyon volt példa.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ