Cropped landscape
Gazdaság
Ezermilliárdos megtakarítást hozott a rezsicsökkentés
2018-03-0507:13
Több mint ezermilliárd forintot takaríthattak meg a háztartások a rezsicsökkentés óta, az összes ágazatot beleszámolva ez az összeg eléri az 1177 milliárd forintot – mutatott rá a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Noha a szocialisták 2013-as bevezetése óta támadják a rezsicsökkentést, pont az ő kormányzásuk alatt emelkedett tizenötször a gáz ára.
A 2013-ban megkezdett rezsicsökkentések – földgáz, villamos energia és távhő – eredményeként a lakossági fogyasztók 2017-ig bezárólag összesen 1061 milliárd forintot takarítottak meg. Valamennyi ágazatot figyelembe véve ez az összeg 1177 milliárd forintra növekszik – közölte a Magyar Hírlappal a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A legtöbbet összességében a villanyszámlán spóroltak a fogyasztók, ezen szolgáltatásért ugyanis 515 milliárd forinttal fizettek kevesebbet. A földgáz esetében közel 441 milliárd forint volt a lakossági felhasználók összes megtakarítása, míg a távhő árának csökkentésével 106 milliárd forint maradt a fogyasztóknál. 
  
A MEKH közölte azt is, hogy a kormány 2013-ban kezdett átfogó rezsicsökkentésbe, amelyet több lépésben valósított meg. Az első ütemben 2013 január elsejétől mindhárom alapszolgáltatás díja egységesen tíz százalékkal csökkent. Szintén az első ütemben mérsékelte a kormány egységesen tíz százalékkal az ivóvíz-szolgáltatás, a PB-gázpalackok, a hulladékszállítás és a kéményseprés díját. Az év novemberében a földgáz, a villamos energia és a távhő ára újból, ezúttal 11,1 százalékkal csökkent. A következő évben, 2014. április elsején a földgáz ára harmadszor is csökkent, az újabb mérséklés 6,5 százalékot jelentett, majd szeptember elsejétől az elektromos áramért további 5,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, a távhő ára pedig 3,3 százalékkal csökkent tovább. 
 
A MEKH összesítése szerint e három szolgáltatás a 2013 előtti díjazáshoz képest átlagosan negyedével kerül kevesebbe. 
  
Ismert az is, a szocialisták 2013 óta támadják a rezsicsökkentést, legutóbbi közleményük szerint 2013. január 1-je óta a Fidesz hetvenezer forintot húzott ki a magyar családok zsebéből azzal, hogy drágábban adta a földgázt, mint amennyiért a magyar földgázkereskedő megvásárolta. Ezzel szemben a 11. oldalon olvasható interjúnkból kiderül, a szocialisták ígéreteivel ellentétben csak 2002 óta tizenötször emelkedett a hazai gáz ára, sokszor úgy, hogy a kőolaj világpiaci árával párhuzamosan a földgázé is csökkent. 
 
Magyar Hírlap 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ