Cropped landscape
Gazdaság
Tállai: Káosz lesz az adóügyekben, ha nyer az ellenzék
2018-03-0206:24
adó, kata, gazdaság, fidesz, ellenzék
Immár 250 ezer vállalkozás fizeti minden hónapban a kisadózók tételes közterhét. Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár úgy véli káosz uralkodna el az adóügyeknél, ha áprilisban az ellenzék győzne. Az ellenzék összevissza beszél adóügyekben, amiből csak arra lehet következtetni, hogy ha hatalomra kerülne a balliberális oldal, káosz és durva adóemelés következne – vélekedett lapunk kérdésére a gazdasági tárca miniszterhelyettese. Tállai András a kata elnevezésű adót említette példaként: a legkisebb vállalkozásoknak havi 50-60 ezer forinttal kellene többet fizetniük, ha a bal­liberálisok eltörölnék a 2013 óta élő kedvezményes lehetőséget.
Káosz – röviden így foglalta össze Tállai András, milyen viszonyok köszöntenének az ország adórendszerére, ha az áprilisi választásokon a mai ellenzék győzne. Az utóbbi időszak eseményei és politikai nyilatkozatai alapján a gazdasági miniszter helyettese úgy véli: a balliberálisok adót emelnének, felborítanák az egyre jobban működő közteherviselési rendszert, és elveszne a kedvezményes lehetőségek meghatározó része is. A hátrányok ráadásul egyszerre érnék a magánszemélyeket és a hazai vállalkozásokat.

Itt van például a kisadózó vállalkozások tételes adója, közkeletű nevén a kata. Egyes hírek szerint már ez sem tetszik az ellenzék egyes szereplőinek. Ez azért különösen érdekes, mert a magyar vállalkozóknak viszont nagyon is tetszik – fogalmazott a miniszterhelyettes, majd röviden összefoglalta a kata eddigi történetét.

A kormány öt éve az akkori munkahely- és vállalkozásvédelmi intézkedések keretében alakította ki a megoldást.

A rendelkezések – fő szabály szerint – havi ötvenezer forint tételes adót kérnek a gazdaság legkisebb szereplői­től. Ennek az összegnek a befizetésével az érintettek mentesülnek például a személyi jövedelemadó, a társasági adó, az egészségügyi hozzájárulás és a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól.
A lehetőséggel a legkisebb gazdasági szereplők, így az egyéni vállalkozók, az egyéni cégek, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti és közkereseti társaságok, valamint – január óta – az ügyvédi irodák élhetnek. 

Az adó alacsony, az adminisztráció az átlagosnál egyszerűbb, nem véletlen, hogy már a kezdet kezdetén sokan meglátták a lehetőséget a katában – idézte fel az elmúlt időszak történéseit a miniszterhelyettes.

Már az első hónapokban, 2013 tavaszán ötvenezer vállalkozás nevezhette magát katásnak, az első év végén már majdnem nyolcvanezren katáztak, a százezredik csatlakozó vállalkozást pedig 2014 decemberében regisztrálták. Az adómódozat népszerűsége azóta is töretlen, kétszázezer fölé 2017 elején szökött a létszám, jelenleg pedig több mint 250 ezer vállalkozást számlál a katatábor.

A balliberálisok valamiért nem képesek elviselni, ha a vállalkozásokat nem sújtja hatalmas adóteher, egyszerűen nem érzik jól magukat, ha nincs megszorítás, ha tisztul a gazdaság és egyre többen követik az egyre egyszerűbb szabályokat. Nagyon úgy fest, hogy nekik a káosz, a feketézés, a mutyizás ad éltető erőt – vélekedett Tállai András. Hozzátette: a kata eltörlése az első lépés lenne az ilyen világ felé vezető úton.

Ha az ellenzék hatalomra kerülne és megszüntetné a kisadózók tételes adóját, az átlagos katásnak 50-60 ezer forinttal többet kellene befizetnie havonta – húzta alá.  Nem is beszélve a megnövekvő adminisztrációról.

Az április 8-i választás arról szól, hogy Magyarország megmarad-e olyannak, mint amilyen most – összegzett a miniszterhelyettes. Megmarad-e bevándorláspolitikájában és gazdasági döntéseiben függetlennek. Megmarad-e az önrendelkezés a legfontosabb kérdésekben, megmarad-e a szabadság, a gazdasági fellendülés.

Utóbbiakhoz viszont befolyásmentes döntések, adócsökkentések és kimunkált intézkedések kellenek – fogalmazott Tállai András. – Csupa olyan dolog, amit a mai ellenzék nem adhat meg.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ