Cropped landscape
Gazdaság
Varga Mihály: Megalapozatlan a Transparency International korrupciós jelentése
2018-02-2813:07
Varga Mihály, gazdaság, csok, béremelés, szja, Transparency International
A növekvő lakásépítési kedv azt mutatja, hogy hat a kormányzati otthonteremtési program: közel 15 ezer új lakás épült tavaly, miközben a kiadott engedélyek száma is meredeken nőtt. Másfelől a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai azt mutatják, hogy tavaly mintegy 700 milliárd forintnyi új lakáshitelt vettek fel az emberek - nyilatkozta az Origónak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. 
Ha növekedés van, akkor az azt jelenti, hogy nőnek a keresetek, csökken a munkanélküliség és növekszik a gazdaság jó teljesítményébe vetett bizalom
– fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, a csok egyszerűsítése további pozitív hatást fejt ki a lakáspiacra. 

Varga Mihály meggyőződése, hogy a korábban közöltekhez képest is nagyobb lesz a 2017-es év gazdasági növekedése. Mindezt azzal magyarázta, hogy már a tavalyi első két negyedév felülvizsgálata során magasabb növekedési adat érkezett. 
A lakásépítések várakozáson felül alakultak, jó pályán van a szektor
– tette hozzá. 
A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, a családok nem csak fogyasztanak, hanem megtakarítanak. 
Jelezte, változásokra készülnek a munkaerőpiaci képzéseknél, még inkább igazodva a vállalati igényekhez, azért, hogy a cégek, minél magasabb hozzáadott értékkel kapcsolódjanak be a hazai termelésbe. 

A korábbi 27 százalékról 19,5 százalékra csökkent szociális hozzájárulási adónak köszönhetően idén 200 milliárd marad a vállalkozásoknál. Ők döntenek majd, hogy a pluszforrásból bért emelnek, vagy beruháznak – fűzte hozzá a tárcavezető. 
A kormány célja, hogy folytassák a béremelést az önkormányzati dolgozóknál, de mindezt csak lépésről lépésre, a gazdaság teljesítményének és a költségvetés teherbíró-képességének megfelelően lehet véghezvinni
– fejtette ki. 
Folytatni kell a kormányzati adófilozófia alapját, miszerint a munkát ösztönözve a jövedelemhez kapcsolódó adókat csökkentjük, és egyre inkább a fogyasztási adókból származó bevételekre támaszkodunk
– szögezte le Varga Mihály, aki szerint idővel a személyi-jövedelemadó terén is elérhető lesz az egyszámjegyű állapotot.

Ha a mostani kormány folytatja a munkáját, akkor a választások után rögtön megkezdődhet a jövő évi költségvetés előkészítése, és május-júniusra konkrét tervezetet tudunk az Országgyűlés asztalára helyezni – jelezte. 
Varga Mihályt megkérdezték a Transparency International által kiadott korrupciós jelentésről is. A nemzetgazdasági miniszter úgy véli, választási kampány idején több a megalapozatlan állítás, mint a valós. Felhívta a figyelmet, hogy a szervezet az elmúlt 18 évben egyszer sem adott ki jelentést februárban, és árulkodó jel lehet az is, hogy azzal a Bulgáriával sorolták egy helyre Magyarországot, amelyik szintén kerítést épített az illegális bevándorlók ellen. 
A kerítés szálka Soros György szervezeteinek a szemében, így egyáltalán nem meglepő a jelentés. Magyarországnak továbbra is ki kell állni a véleménye mellett Soros szervezeteivel szemben, és nem szabad hagyni, hogy olyanokat fogadjon be, akikkel nem akar együtt élni
- szögezte le Varga Mihály.
 
A budapesti 4. számú országgyűlési egyéni választókerületében induló Varga Mihály, azt is mondta: több mint harminc fejlesztés kezdődött el a II. és a III. kerületben, a többi közt új iskola épül a pesthidegkúti Gyermekek Háza részére, de számos iskola és óvoda energetikai korszerűsítése is folyamatban van, megújulnak az egészségügyi intézmények, új szakrendelő épül. Varga Mihály jelezte, még számos feladat áll előttük.

Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ