Cropped landscape
Gazdaság
Több mint 19 milliárd forintos turisztikai fejlesztés várható Veszprém megyében
2018-02-2716:51
veszprém, turisztika, fejlesztés, balaton
Több mint 19 milliárd forintos fejlesztés lendítheti fel Veszprém megye vendégforgalmát a következő években. Egyebek mellett a balatoni közlekedés összehangolása, kerékpáros turisztikai-, város- és kikötőfejlesztések szerepelnek a megvalósítandó tervek között - jelentette ki keddi, veszprémi sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.
Guller Zoltán hangsúlyozta: a turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordot dönt Magyarországon, tavaly pedig minden idők legeredményesebb évét könyvelhettük el. A vendégéjszakák száma megközelítette a 30 milliót, ami 2010-hez képest 51 százalékos növekedést jelent.    

Veszprém megyében 702 ezer vendég 2 millió vendégéjszakát töltött el a tavalyi esztendőben, 2010-hez képest a vendégek száma 40,3 százalékkal, a vendégéjszakák száma 31,2 százalékkal emelkedett, a szállásdíjbevételek pedig megduplázódtak - tette hozzá.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy Magyarország biztonságos úti cél a turisták számára, ami kiemelkedően fontos szempont és mindjárt a második helyen áll a célország kiválasztásakor az "élménykeresést" követően.

Kifejtette: a legtöbb turista Németországból érkezik Veszprém megyébe, ők tavaly 229 ezer 934 vendégéjszakát töltöttek el a megyében, amely mintegy 17 százalékkal több, mint 2010-ben volt. A sorban Németországot Hollandia, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Dánia, Szlovákia és Belgium követi. A lengyel turisták által eltöltött vendégéjszakák száma tavaly 248,7 százalékkal volt több, mint 2010-ben - húzta alá.

Veszprém megye turisztikailag jelentős települései Balatonfüred, Zánka, Tihany és Tapolca. Ezeket követi Balatonalmádi, Révfülöp, Alsóörs, Veszprém, Sümeg és Badacsonytomaj - sorolta Guller Zoltán.

Tavaly 46 ezer vendég 91 ezer vendégéjszakát töltött el Veszprémben, a vendégek száma 45,3 százalékkal, a vendégéjszakák száma 49,8 százalékkal nőtt 2010-hez képest. Vendégforgalma alapján Veszprém, a magyarországi települések rangsorában az 50. helyet foglalja el, a szállásdíj-bevétel a városban megközelítette az 1 milliárd forintot és közel 120 százalékkal bővült 2010-hez képest - közölte.

Veszprém megyében közel 31,1 milliárd forint értékben támogatta a kormány a turizmus fejlesztését segítő projekteket 2010 óta, a következő években pedig a korábbiakat messze meghaladó mértékben valósulhatnak meg a beruházások, mintegy 19 milliárd forintos támogatással - húzta alá a vezérigazgató.

Guller Zoltán az induló megyei turisztikai fejlesztések között említette a kikötő- és hajópark fejlesztéseket, az e-kikötők létesítését mintegy 9 milliárd forintból, a balatoni közlekedési rendszer összehangolását, buszjárat hálózat fejlesztését, e-kerékpár fejlesztéseket, kempingfejlesztéseket, a víziturisztikai hálózat fejlesztését, kastély- és várfejlesztést közel 4, 2 milliárd forintból. 

Ugyancsak fontos beruházás a veszprémi állatkert és a Balaton-felvidék fejlesztése, a gyógyhelyi és a reformkori városrészi fejlesztések Balatonfüreden - hangsúlyozta.

Guller Zoltán arról is beszélt, hogy 367 milliárd forintról döntött a kormány, melyet a Balatonnál fognak elkölteni. 
Hozzátette: 1 milliárd forintból a Balaton márkát fejlesztik majd, amely a Magyarország márka fontos eleme. 

A fejlesztések kiemelt célja, hogy a Balaton négy évszakos turisztikai térséggé váljon és ebben a tekintetben a Balaton "szerves része" Veszprém - húzta alá.
További fejlesztési lehetőséget jelentenek a Kisfaludy szálláshely fejlesztési program pályázatai, melyre a Veszprém  megyében található panziók csaknem mindegyike pályázott, a lehetőség még március 14-ig nyitva áll szálláshelyek létesítésére és felújítására - közölte.

Ovádi Péter, a Fidesz veszprémi választókerületi elnöke, országgyűlési képviselő-jelölt kiemelte, hogy Veszprémben szükség van a szálláshelyek fejlesztésére és bővítésére a folyamatos fejlesztések nyomán megnőtt turista forgalomnak köszönhetően.
 
A Balaton régió mellett a Bakony nyújtotta adottságokban is nagy lehetőségek rejlenek - hangsúlyozta.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) arról beszélt, hogy az elmúlt években a városban prioritást élveztek a turisztikai fejlesztések.     

Kiemelte: ezen fejlesztések esetében nem szabad közigazgatási határokon belül gondolkodni hanem az egész régiót kell szem előtt tartani. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ