Cropped landscape
Gazdaság
Szijjártó Péter: Hidat kell építeni a V4 és Közép-Ázsia között
2018-02-2716:49
szijjártó péter, V4, közép-ázsia, embercsempészet
Hidat kell építeni a V4 és Közép-Ázsia között, hogy kölcsönösen előnyös együttműködést folytathasson a két térség a politika, a gazdaság és a biztonság területén - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A visegrádi országok, valamint Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán külügyminiszteri találkozóján tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter hangsúlyozta: a két régió hasonló kihívásokkal néz szembe, elkötelezettek a vallási radikalizmus és a terrorizmus elleni küzdelemben, továbbá az illegális migráció visszaszorítását illetően is hasonló az álláspontjuk. Az embercsempészet és a szervezett bűnözés elleni fellépésről is hasonlóan vélekednek - fűzte hozzá.
Kiemelte: az együttműködés szempontjából fontos, hogy a közép-ázsiai országokban jelentős nyersanyagtartalékok vannak, és vízipari beruházások vonatkozásában is együtt dolgozhatnak. Szijjártó Péter kifejtette: a közép-ázsiai térség az európai energiaellátás diverzifikációja szempontjából kulcsfontosságú lehet a közeljövőben. Emellett ezekben az országokban jelentős vízenergia-források vannak, de ezeknek csak kis részét hasznosítják - közölte. Hozzátette: Magyarországon, illetve Közép-Európában a vízipari technológiák gazdag tárháza áll rendelkezésre, így kölcsönösen előnyös vízipari beruházásokat hajthatnak végre a térségben közép-európai cégek. Kitért rá: első alkalommal rendeztek külügyminiszteri találkozót ilyen keretben, és az egyeztetést várhatóan követi majd újabb hasonló tanácskozás. 
A magyar V4-es elnökségi program egyik pontja a globális Visegrád, ami azt jelenti, hogy a V4, mint az EU-n belüli legszorosabb és leghatékonyabb szövetség világossá tegye: az uniónak szüksége van külső szövetségesekre és barátokra, hogy a világpolitikában és a világgazdaságban újra elfoglalja az őt megillető helyet - mutatott rá.
A tárcavezető megjegyezte: a találkozón a vendégük volt az EU különleges képviselője, aki a közép-ázsiai stratégia kidolgozásáért felelős, és ő arról tájékoztatott, hogy az unió most modernizálja a stratégiát. Kairat Abdurrahmanov kazah külügyminiszter kijelentette: a V4 az egyik leginkább kulcsfontosságú és legígéretesebb partnere lehet a közép-ázsiai országoknak, amelyeknek nagyon hasznos, hogy tanulmányozhatják ezt a sikeres csoportosulást. Szavai szerint a keddi találkozón a nyitottság, a közös megértés jegyében tárgyaltak. A V4 és Közép-Ázsia közötti együttműködési lehetőségek között említette egyebek mellett az energetikát, a vízgazdálkodást és az oktatást. Országáról szólva Kairat Abdurrahmanov hangsúlyozta: Kazahsztán jelentősen hozzájárul a békéhez, a stabilitáshoz, az együttműködéshez és a fenntartható fejlődéshez az eurázsiai térségben. Kérdésre a magyar-kazah kereskedelmi forgalom csökkenését a nemzetközi piacok sebezhetőségével indokolta, de jelezte, hogy megpróbálják újraéleszteni a kapcsolatokat, például a mezőgazdaság területén. Erlan Abdildajev kirgiz külügyminiszter kifejtette: a visegrádi és a közép-ázsiai államok közötti együttműködés új fejezete mindkét félnek előnyös, kedvező lehet.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ