Cover
Gazdaság
MNB: Az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat tartós fenntartása szükséges
2018-02-2716:09
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza, rövid és hosszú oldali monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges. A tanács kamatdöntés után kiadott közleményében megerősítette, hogy az inflációs cél fenntartható elérése 2019 közepére várható.
Közölték: a monetáris tanács kiemelt figyelemmel kíséri a monetáris kondíciók alakulását, és a kibővített eszköztár alkalmazásával biztosítja a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását. A tanács célja, hogy a laza monetáris kondíciók a hozamgörbének ne csak a rövid, hanem hosszabb szakaszán is érvényesüljenek - jelezték. A monetáris tanács keddi ülésén nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt. A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott. A tanács közleménye szerint a gazdasági növekedésben továbbra is markáns szerepe lesz a belső kereslet általános erősödésének. Az építőipari termelés dinamikus növekedése és a szolgáltató szektor teljesítményének bővülése a következő hónapokban is folytatódik. A folyó fizetési mérleg egyenlege a korábbi 5,5 százalékos historikusan magas szintről az erősödő belső kereslet hatására az idén 2 százalék körüli szintre mérséklődik, és hosszabb távon is pozitív tartományban marad. Jelezték: az idei gazdasági növekedést a költségvetés és az európai uniós források beruházásokat élénkítő hatása is támogatja. 
A monetáris tanács szerint a GDP bővülése 2017-et követően 2018-ban is 4 százalék körül alakul, majd az aktuális előrejelzés feltevései mellett 2019-től lassul.
A növekedéshez nagyban hozzájárulnak az MNB és a kormány programjai - írták. Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban összességében romlott a nemzetközi pénzpiaci hangulat. A kockázatvállalási hajlandóságot leginkább a beérkező makrogazdasági adatok és a globálisan meghatározó jegybankok jövőbeli monetáris politikájával kapcsolatos várakozások befolyásolták. A Fed január végén az alapkamat tartása mellett döntött. A piaci szereplők továbbra is márciusra várják a következő kamatemelést. Az Európai Központi Bank részéről tartósan laza monetáris kondíciók várhatók. A kelet-közép-európai régióval kapcsolatos befektetői megítélés továbbra is kedvező. A régió országaiban várt inflációs pályák és az inflációs célkövető rendszerek sajátosságai miatt a piaci árazások a régiós jegybankok közötti eltérő monetáris politikai irányultság fennmaradását valószínűsítik - hangsúlyozta a testület. Kitértek arra: a hazai hosszú hozamfelárak az elmúlt időszakban megfigyelt nemzetközi hozamemelkedés mellett emelkedtek, hosszabb időtávon vizsgálva azonban az euróövezeti és régiós hozamokhoz viszonyított felárak érdemben csökkentek. 
A monetáris kondíciók fenntartásával összhangban a monetáris tanács - a három hónapos betétállomány 75 milliárd forintos mennyiségi korlátjának fenntartása mellett - a 2018 első negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás mértékét 400-600 milliárd forintos sávban határozta meg, amely megegyezik a 2017. negyedik negyedéves értékkel.
A tanács legközelebb 2018 márciusában dönt a kiszorítandó likviditás mennyiségéről, és ehhez igazítja a jegybanki swapeszközök állományát. A közlemény szerint a jegybank januárban megkezdte a célzott jelzáloglevél-vásárlásokat és a feltétel nélküli, monetáris politikai célú kamatcsere-eszköz tendereket. Az első aukció tapasztalatait figyelembe véve a jegybank a hatékonyabb monetáris transzmisszió érdekében finomhangolta a program részleteit, amelynek eredményeként a februári tenderek a jegybank céljaival összhangban alakultak. Az MNB a jelzáloglevél-vásárlásokat és a monetáris politikai célú kamatcsere-eszközt programszerűen, folyamatosan és hosszú ideig kívánja működtetni, így azok a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik - írták ismét. A monetáris testület előretekintő iránymutatásával összhangban az új eszközök hatékonyan járulnak hozzá a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradásához és a pénzügyi stabilitás javulásához - olvasható a monetáris tanács közleményében.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ