Cropped landscape
Gazdaság
NGM: A kormányzati intézkedések hatására bővült a lakáspiac
2018-02-2610:39
ngm, hornung ágnes, építőipar, Központi Statisztikai Hivatal, csok
Az utóbbi évek kormányzati intézkedéseinek hatására "gyönyörűen" emelkedik az új lakások és a kiadott építési engedélyek száma - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán. 
Az elmúlt évben 14 389 új lakás épült, 4395-tel, 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építeni tervezett lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Hornung Ágnes szerint az új lakásokra érvényes 5 százalékos áfa, a csok, és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott hitel azok az intézkedések, amelyek miatt bővülhetett a szektor. Hozzátette, hogy nagyon örülnek az eredménynek, hiszen "a gazdasági világválság jelentősen megtépázta" ezt a szektort. Ugyanakkor az építési engedélyek emelkedése biztosítékot jelent, hogy rövid, illetve középtávon megmarad a szektor bővülése - mondta. Jelezte, nemcsak kínálati, hanem a keresleti oldalon is történtek előrelépések, és az intézkedések hatására több pénze van a polgároknak. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ