Cropped landscape
Sport
A Mercedesnél ismét világbajnoki címet nyernének
2018-02-2214:09
Jól látszik, mennyire is fontos a Forma-1 világában a presztízs. Ma a Mercedesen kívül még a Ferrari is bemutatja autóját, de a világbajnoki címvédő istálló egyfajta apró tüskeként – jelezvén, hogy elsőségre törnek? – korábban felfedte titkait.

- Papp Csaba írása
Kisebb részletekben, futótűzként terjedtek reggeltől a Mercedes által a W09-es ezüstnyílról nyilvánosságra hozott fotók. A hivatalos bemutatóra azonban kora délután került sor Silverstone-ban, ennek megfelelően teljes egészében csak most láthatjuk a Lewis Hamilton és Valtteri Bottas által idén hajtandó négykerekűt. A leleplezést szokásukhoz méltón egybekötötték a médianappal, ahol a pilóták 100 kilométeren először próbálhatták ki a legújabb Mercedest, amely színösszeállításban aligha tér el elődeitől. Alaposabban megnézve viszont a következőt láthatjuk: az autó oldalán hangsúlyosabbá vált négy türkiz áramlat, amely az alakulat négy világbajnoki elsőségét szimbolizálja. Szemből jól megfigyelhető ezen autón is a pilóta feje fölött szélesen kialakított légbeömlő, továbbá az egyre keskenyedő orrkúp.

Bár az első komoly fejlesztések majd csak jövő héten, a barcelonai teszten kerülnek fel egy-egy körre, Toto Wolff, az istálló ügyvezető igazgatója szerint a legfontosabb, hogy az autót még a nem túl optimális időjárás ellenére is ki tudták próbálni. Az ún. shakedwon (első bejáratás) után a szakember csapata nagyszerű munkáját méltatta.
„A Forma-1 egyértelműen a legerősebb autóverseny széria a világon. Ugyan mi nyertük a tavalyi világbajnokságot, hozzá kell tennem, mennyire nehéz is volt. Meg kellett találnunk az egyensúlyt annak érdekében, hogy ne veszítsünk a tempónkból a tavalyi idény második felében, miközben már a 2018-as autó fejlesztésén dolgoztunk” –tette hozzá Wolff.

A délelőtt folyamán első alkalommal a csapat finn versenyzője, Valtteri Bottas vezethette a W09-est.
„Egy újonnan bemutatott versenyautót mindig különleges először kipróbálni. Ha csak belegondolok, hogy a gyárban mennyi munkát belefektettek a mostani konstrukcióba, igazán lenyűgöz. Az eső áztatta pálya ugyan nem volt a legalkalmasabb, mégis rendkívül jónak éreztem az autót, szerintem megfelelően működött” – értékelt Bottas.

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton csak a bemutatót követően próbálhatta ki a Mercedest. Elmondta, hogy izgatottan várja már a jövő héten kezdődő tesztet, hosszabb távon célja az újabb összetett pontverseny beli első hely megszerzése.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ