Cropped landscape
Gazdaság
6,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom decemberben
2018-02-2209:16
Decemberben 5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint, naptárhatástól megtisztítva 6,5 százalékos az emelkedés. 2017-ben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,9 százalékkal haladta meg az előző évit - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslésében. 
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,2 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,9 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene 2016 decemberéhez mérve.
    
2017 utolsó hónapjában 16,5 százalékkal nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben. A könyvek, a számítástechnikai és egyéb iparcikkek forgalma 12,6 százalékkal, a bútorok és műszaki cikkek forgalma 8,3 százalékkal, a textil- és ruházati áruk, lábbelik forgalma 5,4 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletek forgalma 4,4 százalékkal nőtt. 4,2 százalékkal csökkent ugyanakkor a használtcikk-üzletek forgalma.
    
A kiskereskedelmi forgalomból 4,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene - folytatva az évek óta tartó bővülést - 30,9 százalékkal emelkedett.
    
A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,9 százalékkal bővültek.
    
Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka tavaly decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 42 százaléka nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 12 százaléka üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.
    
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1072 milliárd forint volt.
    
A február 5-én kiadott első becslés decemberben és egész évben egyaránt 4,7 százalékos növekedést, míg a naptárhatástól megtisztítva decemberben 5,9 százalékos, 2017 egészében 4,8 százalékos forgalombővülést közölt. Utóbbi megegyezik az előző év növekedési ütemével.
    
Az elmúlt év egészét tekintve az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyesboltok forgalma 2,7, a nem élelmiszer jellegű üzletek eladásai pedig 8,3 százalékkal haladták meg az előző évit. Az üzemanyag fogyasztás 3,3 százalékkal nőtt.
    
A kiskereskedelmi forgalom éves növekedése ötödik éve folyamatos: 2013-ban 1,8 százalékkal, 2014-ben 5,1, 2015-ben 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek eladási volumene.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ