Cropped landscape
Sport
Új színekben az új célokért!
2018-02-2014:53
Ahogyan közeledünk az első teszthét startjához, egyre több csapat fedi fel 2018-as autóját. A keddi ebédidőt az Alfa Romeo Sauber F1 Team szakította meg.

- Papp Csaba írása.
Mutatott is újat a Sauber, meg nem is. Amikor tavaly nagyszabású sajtótájékoztató keretein belül bejelentették, hogy 2018-tól a svájciak által megvásárolt „Ferrari-ajándékcsomag” Charles Leclerc-t és az Alfa Romeót is tartalmazza, rögtön elsütötték a puskaport, és az akkor még „mintafestésnek” titulált színösszeállítást is leleplezték.

Most viszont a meglepetés erejével hatott a Sauber kreativitása. Az istálló versenyzői, Marcus Ericsson és Charles Leclerc előhúzták a nyulat a kalapból, és a két hónappal ezelőtt átdekorált autót ismét megmutatták.

Na jó, van különbség. Első ránézésre nagyon „vagány” kialakítást láthatunk. Például ott van a HALO (ún. glória), amely a versenyző fejét hivatott védeni. Sőt! Ha egy kicsit feljebb nézünk, láthatjuk a versenyző feje fölött kialakított légbeömlőket, amelyek a motor hűtését szolgálják. De érdemes alaposabban megvizsgálni a C37-es orrkúpját is, ahol két légterelő/elvezető nyílás tátong. Ez amolyan „S-csatorna” funkciót tölt be, amelyek a légáramlatok megfelelő elvezetését végzik. Továbbá az autó közepén megjelenő szagatott bargeboard-kialakítás sem utolsó mérnöki szempontból.

Mint ismert, a Sauber még szorosabb együttműködési megállapodást kötött a Ferrarival, így a maranellóiaktól (akik csütörtökön mutatják be idei konstrukciójukat) vásárolt legfrissebb fejlesztésű motorral vágnak neki a 21 versenyhétvégéből álló szezonnak.

A Sauber C37 paraméterei:
·         5.5 méter hosszú, 2 méter széles, magassága 950 mm (a T kamera nélkül).
·         A nyomtáv szélessége: elöl 1650 mm, hátul 1550 mm.
·         Az autó súlya versenyzővel, üres tankkal 733 kg.
·         A váz alapjául karbon-kompozit monocoque szolgál.
·         A fékek hatdugattyús nyergek, amelyeket a Brembo szállít, míg a karbon-kompozit tárcsák a Carbon Industriestől érkeznek.
·         A legfrissebb fejlesztésű motor mellett a nyolcsebességes váltó, és a kuplung egyaránt a Ferrari terméke.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ