Cropped landscape
Gazdaság
Magyarország erősíti a pozícióját az európai autóipar egyik fellegváraként
2018-02-2010:43
Új autóalkatrész-gyártó üzemet hoz létre Újhartyánban a svájci tulajdonú REHAU-Automotive Kft., a beruházással 727 új munkahely jön létre - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten. 
A tárcavezető elmondta: a beruházással Magyarország megerősíti a pozícióját az európai autóipar egyik fellegváraként. A digitális korszakra átállás zászlóshajója az autóipar, így az az ország, amely ezen a területen versenyképes, a jövő gazdaságának egészében versenyképes - magyarázta. Hozzátette: az autóipar az egyik leginnovatívabb ágazat, így ez a kulcsa a sikerességnek az új gazdasági korszakban.   
    
Szijjártó Péter kifejtette: a REHAU-Automotive a Magyarországon jelenlévő autóipari beszállító vállalatok között az egyik legfontosabb, és a világpiacon is az egyik vezető cég, a világ legnagyobb autógyárainak beszállítója. A cég győri telephelyén is bővít, amit az Audi növekedő igénye indokol. Az újhartyáni zöldmezős beruházás oka pedig az, hogy a Mercedes már a második gyárat építi Kecskeméten, és ott is az egyik legfontosabb beszállító a REHAU-Automotive - mondta el.
    
Megjegyezte: a REHAU-Automotive komoly nemzetközi vállalat, ezért is megtisztelő, hogy nagyon erős regionális versenyben Magyarország mellett döntött a beruházással.
    
A miniszter arról is beszélt, hogy a 2014 óta tartó kormányzati ciklusban ez a harmadik legnagyobb ilyen beruházás és a tizedik legnagyobb értékű. A kormány 7,1 milliárd forintot biztosít vissza nem térítendő támogatásként a beruházáshoz - tette hozzá.
    
Kiemelte, hogy a magyar járműipar gazdaságtörténeti rekordot döntött 2017-ben, a termelési értéke 8 ezer milliárd forint fölé ment, és már 165 ezren dolgoznak ebben az ágazatban.
    
Markus Grundmann vezérigazgató hangsúlyozta: olyan gyártóüzemet építenek Újhartyánban, amely a világ legmodernebb létesítményei közé fog tartozni.
    
Tájékoztatása szerint a REHAU új üzemében lakkozott külső alkatrészeket, például lökhárítókat és légterelőket gyárt majd. Összesen mintegy 150 millió eurót szánnak az építkezésre, a beépített terület nagysága 63 ezer négyzetméter lesz - közölte.
    
A munkálatok márciusban kezdődnek és 2019 áprilisában fejeződnek be - ismertette.
    
Simon Róbert Balázs (Fidesz) országgyűlési képviselő üdvözölte, hogy a cég 400 embert foglalkoztató győri telephelyén 75 új állást hoz létre. A legnagyobb kihívást a szakképzett munkaerő biztosítása jelenti a térségben, de Győr tudja ezt biztosítani - fogalmazott.
    
Pogácsás Tibor (Fidesz) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az újhartyáni beruházás helyszíneként szolgáló terület, Pest megye keleti része elmarad a megye többi részétől az ipari fejlettséget és a foglalkoztatottságot tekintve, ezért egy ilyen beruházás egyértelműen hasznos itt. Ez lehetőséget teremt, hogy a környékbeli települések megtartsák a lakosságukat - közölte.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ