Cropped landscape
Gazdaság
Feszülten várja a piac a kamatemeléseket
2018-02-1906:29
Bár itthon nem várható különösebb izgalom makroadatok tekintetében, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) jegyzőkönyve és az eurózóna számai megmozgathatják a hazai piacot is, hiszen számunkra meghatározó az ottani gazdasági helyzet - írja a Magyar Hírlap.
A hét legfontosabb eseményének ígérkezik a tengeren túl és innen egyaránt, hogy magyar idő szerint szerda este megjelenik az amerikai jegybank, a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésén készült jegyzőkönyv, amelynek bizonyosan lesznek piacmozgató hatásai – véli Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője. Emlékeztetőül, a Fed-jegyzőkönyv az, amelyben az amerikai jegybank döntéshozó testülete nyíltan kommunikál a tőkepiacokkal és a szereplőkkel, valamint ebben jelzik, hogy visszatekintve hogyan látják az amerikai gazdaság teljesítményét, és milyenek a várakozásaik a jövőre vonatkozóan. Kiolvashatók belőle a mögöttes üzenetek, azaz például, hogy mennyi kamatemelésre számíthatunk. Egyelőre három Fed-kamatemelés várható az idén, a kérdés csak az, megerősíti-e ezt a jegyzőkönyv – mondta az elemző. 
 
Az eurózónából pénteken érkeznek inflációs adatok, amelyeknek jelenleg nincs komolyabb jelentőségük a piacra nézve, hiszen ezek a végleges számok, s várhatóan a korábbi, Eurostat által közölt első becsléstől nem térnek majd el jelentősen. Érdekességet csupán az jelenthet, hogy az eurózóna egyes tagállamai esetében hogyan szóródott az infláció: hol volt alacsonyabb és hol magasabb, valamint az is, hogy hogyan alakultak, milyen mértékben változtak a különböző termék- és szolgáltatásárak – mondta az Erste Bank vezető elemzője. Ez hazánknak annyiban jelentős, hogy ebből lehet következtetni arra, milyen állapotban, javuló, esetleg stagnáló pályán van-e az eurózóna gazdasága. Az adatokból kiolvasható az is, hogyan változtathat idővel monetáris politikáján az Európai Központi Bank.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ