Cropped landscape
Sport
A bikák készen állnak a viadalra!
2018-02-1911:49
A Haas és a Williams után harmadikként az idéntől Aston Martin-Red Bull Racing-TAG Heuer néven futó istálló is bemutatta idei autóját. Bár a mostani külső meglepően eltér az eddig jól megszokott kék-sárga-piros színösszeállítástól, a Red Bull néhány éve az előszezoni teszteken "zebracsíkos" autóval képviseltette magát – lehet, hogy itt van a kutya elásva?

- Papp Csaba írása
Miközben a salzburgi dimbes-dombos osztrák legelőkre hétfő reggel haszonállatait egy osztrák gazda kihajtja, néhány ezer kilométerrel arrébb egy bizonyos Milton Keynes-i istállóban egy újabb bika született. Érdekes, hogy ezen jószág meglepően kifejlett és kinézete egyelőre még nem olyan, mint társaié, de ez hamar változni fog.

Vajon mit rejtett el Adrian Newey?

A Red Bull csapata meglehetősen ütős festéssel leplezte le idei, RB14-re keresztelt versenyautóját. Azonban a négyszeres bajnok gárda jelezte, ez csak az átmeneti kinézet. (Kár...) A végleges dizájnra még egy hetet várni kell, ugyanis azt csak a jövő héten hétfőn kezdődő első előszezoni tesztnapok alkalmával fedik fel. Viszont a mostani festés alatt jól megfigyelhető világosabb kék „foltok” megmaradnak.

A megjelenéssel ellentétben a karosszérián felfedezhető megoldások szinte véglegesnek vehetők. A legszembetűnőbb különbség egyértelműen a pilótát védő HALO, amelyet 2018-tól minden autóra kötelező jelleggel kell felszerelni. Az optikai környezetszennyezés szerepét így leginkább ez, a kistérségi búcsúkban felfedezhető körhintaülésekre hajazó megoldás veszi át. Hiszen tavalyhoz képest eltűnt a cápauszony, és az arra erősített T-szárny, így új értelmezést nyer az autó hátsó része felé áramló levegő minél hatékonyabb elvezetése.

A technikai előírásokban nincs különösebb változás – bár az idén büntetés nélkül felhasználható három motornak aligha örülnek a Renault erőforrásait használó alakulatok –, a Red Bull szerint nagy kihívást a HALO megfelelő installációja okozta. A barcelonai tesztek alkalmával éppen ezért különös figyelmet fordítanak ennek finomhangolására.

Mielőtt viszont a katalán pályára elutazna az új RB14-es, azt megelőzően Silverstone-ban filmes napot tartanak Daniel Ricciardóval, ahol jelöletlen Pirelli abroncsokon 100 kilométeren lengethetik meg a vörös posztót a legfiatalabb bika előtt, hogy elkezdje a felkészülést jövő hétre, majd a március 25-én rajtoló teljes F1-es szezonra, amelyen Ricciardo mellett Max Verstappen indul a Red Bull-lal.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ