Cropped landscape
Gazdaság
Varga Mihály: Hazánk az uniós átlag fölött és a V4-es országok között is kimagaslóan teljesít
2018-02-1520:49
Varga Mihály, GDP, 2017, szja, V4
Nem az uniós forrásoknak köszönhetően nő a magyar gazdaság, bizonyíték erre az, hogy a csatlakozás előtt volt olyan év, amikor 6 százalékkal nőtt a GDP - mondta el az ECHO TV Napi aktuális című műsorában a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hozzátette: hazánk gazdasági növekedése nem csak az uniós átlagot múlja felül, hanem a visegrádi országok között is kiemelkedő helyen állunk. 
Rekord mértékű, 4,2 százalékos volt a bruttó hazai termék (GDP) növekedése tavaly. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ennek kapcsán kifejtette, a magyar gazdaság növekedésében fontos szerepet játszott, a 2016 novemberében megkötött megállapodás a munkaadókkal és munkavállalókkal. A 6 évre szóló megállapodás, amely tartalmaz adó-és köztehercsökkentést, illetve béremelést, véleménye szerint jelentősen segítette a tavalyi év folyamatait. Az építőiparban 20 százalék fölött növekedtek a beruházások, a lakosság ennek a bérintézkedésnek köszönhetően kb. 1100 milliárd forint nettó összeghez jutott hozzá pluszban. Ez pedig látszik a fogyasztáson, nagyon szépen alakult a kiskereskedelmi forgalom - tette hozzá. 

Összességében egy olyan szerencsés, pozitív spirálba került 2017-ben a magyar gazdaság, ami, ha így folytatódik, akkor idén is 4 százalék körüli növekedés várható. A cél, hogy Magyarország elérje az Európai Unió átlagát, ehhez pedig a következő években is az európai uniós átlag felett kell teljesíteni a magyar gazdaságnak
- fogalmazott a miniszter. 
Örömtelinek nevezte, hogy a közép-európai régióban, ahol Magyarországnak versenyeznie kell a befektetésekért, a beruházásokért, megszűnt az a 2010 előtti állapot, hogy Magyarország a sereghajtó és hazánk ellen különböző eljárások folytak. 

Jelezte, hogy a 2017-es év egészét nézve, van még mit javítani, ugyanakkor már a középmezőnyben vagyunk, míg a tavalyi az utolsó negyedéves összevetésben hazánk nőtt a legjobban a V4-es országok közül. 

Varga Mihály kitért arra is, hogy jobban nőtt a magyar gazdaság, amikor még nem voltunk tagja az Európai Uniónak, volt olyan év ugyanis, amikor 6 százalék fölött volt a negyedéves növekedés. Ez jól bizonyítja, hogy egy gazdaság növekedése nem feltétlenül függ az uniós támogatásoktól - mondta. 
Ez a csökkentés folytatódni fog. Szeretnénk a jelenlegi 15 százalékos személyi jövedelemadót (SZJA) tovább csökkenteni. A legfontosabb az, hogy azt a versenyképességjavító, köztehercsökkentő sorozatot végig vigyük, amelyben 2016-ban megállapodtunk a partnerekkel
- hangsúlyozta Varga Mihály.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG. 

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ