Cover
Gazdaság
Kuvait kétmilliárd dollárt ajánlott fel Irak újjáépítésére
2018-02-1410:46
Kuvait egymilliárd dollár értékben kölcsönt folyósít Iraknak, további egymilliárd dollárral pedig közvetlen beruházások formájában fogja segíteni az ország újjáépítését - jelentette be szerdán a kuvaiti emír.

Szabáh el-Ahmad asz-Szabáh sejk az Irak újjáépítéséről Kuvaitban megrendezett nemzetközi konferencia utolsó napján jelentette be országa hozzájárulásának mértékét. A konferencia célja, hogy az országok adományokat ajánljanak fel Irak újjáépítésére. Az arab országnak szakértők szerint összesen 88,2 milliárd dollárra lenne szüksége az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen vívott háború okozta pusztítások után. 
    
Az AP amerikai hírügynökség kiemelte: Kuvaitnak kiemelt érdeke, hogy a szomszédos Irak végre stabil és békés országgá váljon az utóbbi évek káosza után. Az olajban gazdag királyság nagyvonalú felajánlása mégis meglepőnek számít annak tükrében, hogy alig pár évtizede, 1990-ben Irak - még Szaddám Huszein akkori elnök uralma idején - lerohanta Kuvaitot.     

A bagdadi kormány szerint rövid távon 22 milliárd dollárra lenne szükségük. A lakhatás a legégetőbb kérdés, miután az utóbbi három évben a háború hatalmas pusztítást végzett az ország északi részén. Csak Moszulban mintegy 40 ezer lakást kellene újjáépíteni. Az egész országban több mint ötmillió ember kényszerült otthona elhagyására az Iszlám Állam elleni harcok miatt, és ezeknek az embereknek csak nagyjából a fele tudott hazatérni. 
    
Ugyanakkor a nemzetközi donorok részéről már érezhető egyfajta fásultság. Donald Trump amerikai elnök például nem mutat hajlandóságot arra, hogy Washington közvetlenül beruházzon Irak újjáépítésébe. Csak az Egyesült Államok 60 milliárd dollárt fordított az utóbbi kilenc évben Irak megsegítésére. Ebből mintegy 25 milliárd dollárt költöttek az iraki hadseregre, amely aztán teljesen felbomlott az Iszlám Állam 2014-es előrenyomulása után. Utólag bebizonyosodott az is, hogy az irakiak pazarló és korrupt módon kezelték az amerikaiak által nyújtott támogatásokat, ami még gyanakvóbbá tette mára a nyugati politikusokat a segélyezést illetően.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ