Cropped landscape
Gazdaság
A magyar gazdaság magasabb növekedési pályára lépett
2018-02-1410:01
Csaknem 5 százalékkal nőtt a GDP tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A KSH azt közölte: a növekedéshez főként az építőipar és a kereskedelem járult hozzá. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ECHO TV-nek úgy reagált, hogy a várakozásoknak megfelelően alakult a GDP csaknem 5 százalékos növekedése. 

A szaktárca vezetője szerint Magyarország nagyon jó gazdasági eredményt tud felmutatni európai uniós összevetésben is. Varga Mihály hozzátette: ennek két oka van, egyrészt, hogy jó az európai és a világgazdasági környezet, másrészt pedig, hogy korábban a kormány csökkentette az adókat és a járulékokat. 
Összességében tehát ez a hatás látszik 2017-en. Magyarország vissza tudott lépni abba a kategóriába, ahol korábban volt. Ha az év egészét nézem, akkor a visegrádi országok középmezőnyében vagyunk, hogyha csak a negyedik negyedévet nézem, akkor Magyarország a legjobb növekedési adatot tudta produkálni. Tehát, a magyar gazdaság egy jó növekedési pályán van és ez nem járt eddig együtt az egyensúly megborulásával sem
– nyilatkozta Híradónknak Varga Mihály.

A KSH közlése szerint a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott 4,8 százalékos GDP-növekedésre legutóbb 2005 végén volt példa. A negyedéves összevetésű adat 2015 eleje óta a legjobb.

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ