Cover
Gazdaság
4,8 százalékkal nőtt az ipari termelés 2017-ben
2018-02-1309:08
ipar, járműgyártás, export, növekedés, gazdaság
Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 4,5 százalékkal emelkedett, mert  2017 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában. 2017 egészében a termelés volumene 4,8 százalékkal nőtt 2016-hoz viszonyítva, amikor mindössze 0,9 százalékos volt a növekedés - erősítette meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 
Az ipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított decemberi kibocsátása 1,2 százalékkal haladta meg a novemberit, amikor 2,1 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

Az ipari export volumene tavaly decemberben 1,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari export egyharmadát képviselő járműgyártás kivitele 2,8 százalékkal nőtt. A feldolgozóipari export 16 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 0,2 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítése 0,7, ezen belül a feldolgozóiparé 0,2 százalékkal csökkent 2016 decemberéhez képest.

Az ipari termelés növekedésének 4,8 százalékos éves üteme megfelel a Nemzetgazdasági Minisztérium várakozásainak - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait kommentálva.

Pomázi Gyula kiemelte: decemberben a naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékos volt a bővülés az előző év utolsó hónapjához viszonyítva. A nyers adatok szerint mért 0,5 százalékos csökkenés oka az volt, hogy 2017 decemberében két munkanappal kevesebb volt, mint egy évvel korábban - tette hozzá. 

A helyettes államtitkár kiemelte az iparon belül a feldolgozóipar erőteljes súlyát. A járműágazat 1,5 százalékkal nőtt, miközben a fémipar és a gépipar területén a bővülés kétszámjegyű volt, elérte a 11-12 százalékot. 

Számos folyamat támogatja a gyógyszeripart, aminek köszönhetően ennek az ágazatnak a termelése is 8 százalék fölött bővült decemberben, éves alapon - hangsúlyozta Pomázi Gyula.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ