Cropped landscape
Gazdaság
MNB: Átadták a Lámfalussy- és a Popovics-díjat
2018-02-1210:07
Magyar Nemzeti Bank, Lámfalussy-díj, Csou Hsziao-csuan, Popovics-díj, banai péter benő
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei Lámfalussy-díjat Csou Hsziao-csuan (Zhou Xiaochuan) kínai jegybankelnöknek, a Popovics-díjat Banai Péter Benő államtitkárnak ítélte oda.
A hétfői tájékoztatás szerint a jegybank által alapított Lámfalussy-díj célja, hogy elismerje azokat a nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket, amelyek befolyással vannak a nemzetközi monetáris politikára, az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal pedig a közgazdaság és a pénzügyek területén végzett kiemelkedő szakmai munkát díjazza a jegybank. 
    
Az MNB közleményében felidézte, az idei Lámfalussy-díj átadása rendhagyó módon nem a Lámfalussy-gálán történt, a kínai miniszterelnök közelmúltbeli magyarországi látogatásakor került rá sor. A jegybank a People's Bank of China elnökének hosszú szakmai pályafutását, jegybankelnökként elért eredményeit és a renminbi (jüan) nemzetközivé tétele érdekében végzett erőfeszítéseit is méltatta az elismeréssel. Az 1990-es évek végén kibontakozott ázsiai pénzügyi válságban a People's Bank of China alelnökeként nagyban hozzájárult a kínai valuta, a jüan stabilitásának megőrzéséhez. 2002-ben nevezték ki jegybankelnökké, amivel mára a People's Bank of China leghosszabb ideje hivatalban lévő elnökévé vált. Csou Hsziao-csuan Kína egyik legmeghatározóbb pénzügyi reformere, jegybankelnöksége alatt kiemelkedő eredményeket ért el a pénzügyi reformok terén. 
    
A Popovics-díjat Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára vehette át. Banai Péter Benő 2014 óta tölti be az államtitkári pozíciót, és döntő szerepe volt a 2010-ben kezdődött sikeres fiskális fordulat végrehajtásában, a költségvetési és államháztartási kiszámíthatóság megteremtésében, valamint a pénzügyi fegyelem kialakításában. Banai Péter Benő 1998 óta a Pénzügyminisztériumban, majd a Nemzetgazdasági Minisztériumban különböző pozíciókban dolgozik. 2010-től a költségvetésért felelős helyettes államtitkári, 2014-től az államháztartásért felelős államtitkári feladatokat látja el, emellett a Magyar Közgazdasági Társaság államháztartási szakosztályának alelnöke. Több szakmai publikációja jelent meg, elsősorban európai uniós költségvetési kérdésekben. 

Matolcsy: a globalizáció új szakasza zajlik

 A globalizáció újabb hulláma zajlik a világban, amelynek hajtóereje az olyan új technológia, mint a 3D, a robottechnika vagy a mesterséges intelligencia - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn Budapesten a Lámfalussy konferencián. Hangsúlyozta, hogy a jövő folyamatait a gazdaságpolitikák, a monetáris politikák és a geopolitikák együttesen alakítják majd, amelyekre az új technológiai folyamatok is hatnak majd. 

Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója a laza monetáris politika folytatása mellett érvelt, és arra utalt, hogy az alacsony - 0,9 százalékos - jegybanki alapkamat tartósan fennmaradhat. 

Nagy Márton, a jegybank alelnöke kiemelte: Magyarország az elmúlt években számos fordulatot hajtott végre a gazdaságpolitikában és a monetáris politikában, melyeknek eredményeként a magyar gazdaság növekedési pályára állt, és az ország gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatottságot. 
 
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ