Cropped landscape
Gazdaság
Tarolt tavaly a magyar turizmus
2018-02-1010:19
magyarország, turizmus, növekedés
A várakozásoknak megfelelően éves szinten rekorderedményeket produkált tavaly a magyarországi turizmus, valamennyi területen számottevően bővült az iparág eredményessége. A magyar vendégforgalmi adatok európai és régiós összevetésben is figyelemreméltóak - számol be róla a Magyar Idők.
Az európai vendégforgalom bővülésének ütemét 1,6 százalékponttal felülmúlva Magyarországon 6,7 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2017-ben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett decemberi és egész éves adatsoraiból. Eszerint a magyar vendégforgalmi adatok európai és régiós összevetésben is kiemelkednek: míg például az unió egészében 5,1 százalékos növekedést mértek, Ausztriában 2,3 százalékkal, Szlovákiában 5,9 százalékkal, Lengyelországban 5,1 százalékkal gyarapodott a turistaforgalom, addig hazánk turizmusának forgalomemelkedése megközelítette a 7 százalékot.
 
A külföldiek körében egyre növekvő népszerűség az elmúlt évekhez képest is kimagasló, 7,9 százalékos éves emelkedésben mutatkozott meg, ebben fontos szerepük volt a nagyszabású sportrendezvényeknek, köztük a FINA vizes vb miatt megnövekedett külpiaci érdeklődésnek. – A sportversenyek áthúzódó hatásából az év hátralévő részében is jól tudtak profitálni a hazai szálláshelyek, amelyek 2017-ben az utóbbi öt év legmagasabb szobaárbevétel-növekedési ütemét produkálták, és bevételben elérték a 278 milliárd forintot – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
 
Értékelésében az állami irányító intézmény rámutatott: nagyarányú, 18,6 százalékos volt a külföldiektől származó szállásdíjbevételek bővülése, míg a szálláshelyek összes árbevétele (466 milliárd forint) is 15,6 százalékkal emelkedett. A számok azt mutatják, hogy az emelkedő árakon is folyamatosan növekvő kereslet mutatkozik a hazai szálláshelyi szolgáltatásokért – jegyezte meg az MTÜ.
 
Guller Zoltán, a szervezet vezérigazgatója emlékeztetett: a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 egyik fontos célkitűzése, hogy a turizmus versenyképességének további erősítésével a vendégéjszakaszámok és a turisztikai költések megduplázódjanak Magyarországon. Úgy fogalmazott: az iparág minden tekintetben kimagasló tavalyi eredményeivel nagy lépést tett ebbe az irányba. Egyetlen év alatt csaknem kétmillió vendégéjszaka-többletet értünk el, amelynek nagyobb részét az 1,1 millió plusz külföldi vendégéjszaka teszi ki. Vélekedése szerint ahhoz, hogy a növekedés üteme tartós maradjon, és még több vendég érkezzen hazánkba, minőségi fejlesztésekre van szükség. Ezért idén minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztési programja, a Kisfaludy-program első nagyprojektjei a megvalósítás szakaszába lépnek. – Ezek lesznek azok a fejlesztések, amelyektől a magyar turisztikai teljesítmény további, nagy volumenű fejlődését várjuk – fűzte hozzá Guller Zoltán.
 
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára, Kovács István a távirati irodának úgy nyilatkozott: a tíz legnagyobb küldőpiacunkon mindenhol növekedést mértek. Az orosz beutazópiac 25,3 százalékkal, az amerikai 11,1 százalékkal, az izraeli 15,2 százalékkal nőtt. A legnagyobb, a német küldőpiac 8 százalékkal bővült tavaly.
 
Hévízen több mint 10 százalékos bővüléssel tavaly átlépte az 1,2 milliót a vendégéjszakák száma, jelentős részben a belföldi vendégeknek köszönhetően – ezt már a város polgármestere közölte tegnapi sajtótájékoztatóján. Papp Gábor (Fidesz–KDNP) elmondta: mintegy 40 százalékra emelkedett a belföldi turisták vendégéjszakáinak aránya a fürdővárosban, de visszatértek az orosz és az ukrán vendégek, illetve növekedett a német turisták száma is.
 
 
A fővárosban nincs szezonalitás, minden évszakban tömegesen érkeznek a külföldiek
 
Tegnap a turizmus más területeiről is megérkeztek a büszkeségre okot adó jelentések. Tízéves csúcsára emelkedett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma január­ban, megközelítette az egymilliót – derült ki a CAPA légi közlekedési tudásközpont legfrissebb adataiból. Közölték: az év első hónapjában a ferihegyi repülőtéren 958 ezer utas fordult meg, 17 százalékkal több, mint tavaly januárban. A repülőgépmozgások, a fel- és leszállások száma 14,3 százalékkal 8178-ra nőtt, a kezelt áru mennyisége ugyanakkor 8,8 százalékkal 8554 tonnára csökkent. Az elmúlt évet a Liszt Ferenc repülőtér rekord-utasforgalommal zárta, az év során 13,1 millió utast kezeltek, 14,5 százalékkal többet, mint 2016-ban.
 
Ezt a Budapest Aiport tegnapi közleménye is megerősítette. Eszerint a légikikötő fennállása óta még soha nem fordult meg annyi utas a repülőtéren, mint 2017-ben. Ezzel a magyar főváros repülőtere jelentős mértékben hozzájárult a hazai turizmus fejlődéséhez, a magyar idegenforgalom növekedéséhez, és felzárkózott Európa legdinamikusabban fejlődő légikikötői közé. Budapestről 2017-ben 44 légitársaság 45 ország 125 repülőterét tette elérhetővé az utasok számára. Jelentősen javultak a cargoforgalom mutatói is a magyar piacon, hiszen csak tavaly több mint 127 ezer tonna áru érkezett és indult Budapestről – részletezte Hardy Mihály kommunikációs igazgató.
 
Eközben Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketingigazgatója a köztévén azt közölte, a budapesti gyógyfürdőkbe látogató vendégek száma tavaly egymillióval emelkedett 2010-hez képest, ehhez hozzájárult Budapest turizmusának folyamatos növekedése, valamint a fürdőkben végrehajtott fejlesztések is. Mint mondta, a gyógyfürdőkbe a vendégek egy része belföldről érkezik, azonban a történelmi műemlékfürdőkben, mint például a Gellért- vagy a Széchenyi-fürdőben a napijegyet vásárlók 90 százaléka külföldi.
 
Hazánk a legjobb úti célok között

A magyar főváros Lisszabont, Párizst, Amszterdamot, Prágát, Bécset, Barcelonát és Londont is megelőzve a 8. helyen végzett a European Best Destinations (legjobb euró­pai úti célok) január 18. és február 8. között tartott szavazásán – közölte tegnap a szavazás végeredményét a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ. A versenyt évek óta meghirdeti a szervezet, szorosan együttműködve a kontinens legnagyobb desztinációs és turisztikai hivatalaival.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ