Cropped landscape
Életmód
Szintetikus vagy természetes vitamin?
2018-02-0617:13
egészséges életmód, vitaminok, D-vitamin, szintetikus, természetes
„Minden nap egy alma az orvost távol tartja” emlékeznek még erre a mondásra? Na de vajon a téli időszakban mennyi vitaminra van szükségünk napi szinten, és milyen gyümölcsöket és zöldségeket érdemes fogyasztani? Ennek a témának járt utána a Tudakozó című műsorunk, ahol Szász Máté biológus oszlatta el a kételyeket a szintetikus és a természetes vitaminokról. 
A szintetikus és a természetes vitaminok között nincs különbség. A szintetikust ugyanúgy állítják elő, mint a növények, ugyanazok az enzimek felhasználásából, ugyanazzal az alapanyaggal – magyarázta Szász Máté.

A biológus hozzátette, hogy sokkal jobb lenne természetes vitaminokat fogyasztani, de a mai világban sokkal nehezebb ezekhez hozzájutni.
Nemrég jelent meg egy olyan tanulmánya, amely leírta, hogy az 1960-as évekhez képest a gabonák, zöldségek, gyümölcsök de még a tej is jelentős mértékben vesztette el mikrotápanyag-tartalmát.

Minden nap egy alma az orvost távol tartja, csak abban az esetben igaz, ha nyakon dobjuk vele, hiszen az almában mindössze három milligramm C-vitamin van – reagál Szász Máté, Klausmann Viktor által felvetett mondásra.

Tehát alapvetően rá vagyunk szorulva a szintetikus vitaminokra - folytatta a biológus. Sokan, akik elkezdenek egészségesen élni, egy-két hét elteltével elmúlik a lelkesedésük és csökken a napi zöldség-gyümölcs bevitel, így a vitaminé is. Egy normál, alap multivitamin semmilyen kockázatot nem jelent- tette hozzá.

A D-vitamin kiemelt fontosságú, hiszen csökkenti a megfázások és a fertőzések kockázatát, de gyakorlatilag az összes fontos népbetegség kialakulást csökkenti. Például: szív-és érrendszeri megbetegedés, daganatképződést, vastagbél, illetve emlődaganat kockázatát is jelentősen csökkenti. Valójában a D-vitamin a szervezetünk előhormonja.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG. 

ECHO TV – A nemzet hangja – Tudakozó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ