Cropped landscape
Gazdaság
Pánik a bitcoin piacon
2018-02-0620:52
binder istván, napi aktuális, kriptodeviza, bitcoin
A kriptodevizáknál sok esetben a hit mozgatja az árfolyamokat, valószínűleg egyfajta együttmozgás történhetett az amerikai piacokkal - mondta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője a Napi aktuális című műsorunkban. Keserű csalódás lehet azoknak, akik tavaly helyezték el a pénzüket hiszen ők a két harmadát is elveszíthették - tette hozzá.
A szóvivő szerint a Bitcoin népszerűsége mögött egyrészt a hagyományos piacok kritikája rejlik, másrészt pedig közel került az emberekhez ezt az újdonság. A bitcoin egy központ nélküli, jegybank nélküli virtuális fizetőeszköz, ami mögött nem áll például a költségvetés ellenőrzése. Sokan tudnak vele egyszerre dolgozni, mert minden tranzakció, amit történik, azt az összes szereplő hitelesíti. 
A rendszer globális, azonnali és nagyon kényelmes , viszont ezek a jellemzők adják meg a kockázatait is. Semmiféle biztonsági rendszer nincs mögötte, így ha bármi történik, akkor nincs, aki megvédje ezeket az ügyfeleket. Hiányoznak a garanciális feltételek - tette hozzá Binder István.
A bankrendszernek foglalkoznia kell ezekkel a pénzügyi technológiai kezdeményezésekkel és erre válaszolniuk kell. Itthon most már 1-2 óra alatt lehet utalásokat teljesíteni és 2019-ben eljutunk oda, hogy az utalások egy másodpercen belül teljesüljenek. Így a hagyományos bankoknál is egyszerre léphetünk, így elveszik a kriptodevizák egyik nagy előnye.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG.

ECHO TV - A nemzeti hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ