Cropped landscape
Gazdaság
Kósa Lajos: 90 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg Egerben
2018-02-0617:27
kósa lajos, Eger, modern városok
Összességében 90 milliárd forint értékű infrastrukturális, kulturális, gazdasági, sport- és turisztikai célú fejlesztések valósulnak meg állami forrásból a Modern Városok Program (MVP) keretében Egerben, illetve a hevesi megyeszékhely környezetében – közölte megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden, országjárása egri állomásán.
Kósa Lajos a tájékoztatón időarányosan megfelelő üteműnek ítélve a helyi fejlesztések előkészítését, illetve megvalósítását rámutatott: a városban a rendszerváltás óta várt, kiemelkedő jelentőségű projekt a már folyamatban lévő M25-ös út építése, mely közvetlenül összeköti Egert az M3-as autópályával. 

A több szakaszban zajló beruházás-sorozat 56 milliárd forintos költségvetését tekintve a legmeghatározóbb eleme az MVP helyi fejlesztéseinek – tette hozzá. A másik nagy infrastrukturális fejlesztés Egerben az intermodális csomópont 7 milliárd forintból történő kialakítása – folytatta a miniszter. 

Szerinte itt az eredeti elképzelés - a belvárosban lévő jelenlegi buszpályaudvar teljes felszámolása és áttelepítése a vasútállomásra – a helyi sajátosságok és tömegközlekedési szokások miatt részbeni „újratervezést” igényel. A megvalósítást azonban ez nem veszélyezteti – húzta alá. Turisztikai és kulturális szempontból a legmeghatározóbb projekt az egri vár felújítása, amelyet számos, a műemlékvédelemmel zajló vita előzött meg, miután a város több hajdani épületet szeretne eredeti funkciójában és formájában visszaépíteni – mondta. 

Jelezte, hogy a már megkezdett, 7 milliárd forintos fejlesztés-sorozat bizonyos elemeinek megvalósítását egy 1,5 milliárd forintos uniós összeg fedezi. Ezt leszámítva eddig 4,5 milliárd forint állami forrást már megkapott az önkormányzat, mely idén várhatóan további 400 millió forinttal egészül ki – közölte a tárcavezető. Hangsúlyozta: időközben nyilvánvalóvá vált, hogy a Zárkándy bástya rekonstrukciója is megkerülhetetlen feladat, ezért megállapodás született a helyhatósággal, hogy 600 millió forintból megterveztetik annak felújítását, melyhez szükség esetén kiegészítő forrást biztosít a kabinet. 

Közel 9 milliárd forintos költségvetésből, részben TAO támogatással "nagyon jól halad" ugyanakkor a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ kialakítása – fogalmazott Kósa Lajos. Megjegyezte: a természetes forrásokból megoldott vízellátása miatt európai viszonylatban is különleges Bárány uszoda felújítása jelenleg is tart és tervben van a Makovecz-uszoda rekonstrukciója, továbbá egy nagy fedett úszómedence, valamint ehhez kapcsolódó új létesítmények építése is. 

Az ezekre fordítandó pénzt teljes egészében megkapta a város, ám a tervezés óta tapasztalható építőipari áremelkedések miatt szükség lehet annak kiegészítésére is - közölte. 

Ezzel párhuzamosan új programelemként a fürdő felújítása az épületek részbeni funkcióváltásával ugyancsak mérlegelendő lehetőség, hiszen egy ilyen fejlesztéssel a kiemelt hazai desztinációként számon tartott és Magyarország vidéki városai közül a harmadik legtöbb műemlék épülettel büszkélkedő Eger a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programhoz is csatlakozhatna – húzta alá. Végül a miniszter emlékeztetett: szintén a Modern Városok Program keretében zajlik Egerben a déli iparterület 10 hektáros részének fejlesztése is, mely akár újabb területekkel kiegészülve hosszabb távon lehetőséget nyújt a helyi vállalkozások megerősödésére, terjeszkedésére. 

Habis László polgármester (Fidesz-KDNP) az eseményen méltatva a tárcavezető és az önkormányzat együttműködését kijelentette: „a Modern Városok Program egri fejlesztéseinek előkészítése és megvalósítása kapcsán sok munka van mögöttünk.” 

A város és a térség jövőjét meghatározó beruházás-sorozatból kiemelte az M25-ös út építését, melyet a helyiek háromnegyede az első helyre sorol a legfontosabb fejlesztések sorában. Úgy vélte, annak újragondolása fontos és reményt keltő a legjobb megoldás érdekében, míg az egri vár felújítása kapcsán megjegyezte: a munka a Zárkándy bástya helyreállításával válhat teljessé. Szólt arról is, hogy az egri úszó- és vízilabdasport leendő fellegvárát: a megújult Bárány uszodát reményei szerint már idén nyáron átadhatják és az MVP többi projekteleme is intenzíven halad, melyek közül a déli iparterület többlépcsős fejlesztésével a város gazdasági mozgástere, foglalkoztatási szerepe, élhetősége és attraktivitása is jelentősen javul. 

MTI 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ