Cropped landscape
Gazdaság
Hornung Ágnes: A paksi hitel védőhálóként funkcionál
2018-02-0620:09
hornung ágnes, napi aktuális, Paks II
A paksi hitel védőhálóként funkcionál a beruházás mögött, hiszen ha a a piaci környezet jobb kamatot enged meg, akkor onnan finanszírozunk, ha rosszabbat, akkor a paksi hitelben említett fix kamatokat tudjuk alkalmazni - ezt mondta Hornung Ágnes a Napi aktuális című műsorunkban. A pénzügyekért felelős államtitkár hozzátette: az államadósság finanszírozásban mindig a kiszámíthatóság a legfontosabb.
2017-ben 24 milliárd forintos előtörlesztés történt. Hornung Ágnes elmondta, hogy a paksi hitel bármikor költségek nélkül előtörleszthető, így sokkal inkább hitelkeretként fogható fel. Az államtitkár beszélt arról, hogy a paksi beruházás finanszírozása az államadósság finanszírozásának egy része, tehát ezek a kiadások a költségvetés kiadási oldalán egy tételben szerepelnek. Most, hogy megtörtént az előtörlesztés, nem bocsátott ki az állam dedikált kötvényeket, hanem ez a rendelkezésre álló összegekből törlesztette. 
Hornung Ágnes kiemelte: 50 százalékos kamatmegtakarítást értünk el, hiszen így a nagyságrendileg négy százalékos orosz hitel helyett körülbelül két százalékból tudjuk finanszírozni a törlesztést.
Az ellenzék szerint piaci alapon is lehetne finanszírozni a paksi beruházást, ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy ez egy 10 millió eurós hitel, aminek a lejárata 30 év. A szerződésben a kamatkondíciók meg vannak határozva, így államadósság kezelésnél könnyen lehet számolni. Abban az esetben ha a piaci kondíciók kedvezőbbek, akkor ezeket bármikor ki tudjuk használni. De ha a piaci környezet összeomlik és a szerződésben említett 5-6 százaléknál magasabb lenne a finanszírozás, akkor ez a hitelszerződés kedvezőbb lehet, így már most látható, hogy mi az a maximális kamatkiadás, amivel számolni kell.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG.

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ