Cropped landscape
Gazdaság
Szijjártó Péter: Történelmi előrelépés az energiabiztonság terén
2018-02-0515:36
szijjártó péter, teodor melescanu, bukarest, gázexport
Történelmi előrelépést hozhat Magyarország energiabiztonsága tekintetében a magyar-román együttműködés - mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bukarestben, miután találkozott Teodor Melescanuval, a román diplomácia vezetőjével. A felek megállapodtak arról, hogy a román fél 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től pedig lehetőség nyílik jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására azáltal, hogy magyar vállalatok kötötték le a majdani román-magyar gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. 
Ez az első olyan alkalom az utóbbi néhány évtizedben, amikor Magyarország nagy mennyiségben tud gázt vásárolni új, nem Oroszországhoz köthető forrásból
 - mutatott rá a külügyminiszter.

A román fél vállalta, hogy 2020-ig megépítik azokat a kompresszorokat, amelyek segítségével évente 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehet majd Magyarországra szállítani, és 2022-re bővítik ki a kapacitást úgy, hogy évi 4,4 milliárd köbméter gázt vásárolhat majd az ExxonMobil és az OMV által kitermelt földgázból.

Magyarország kormánya azt a döntést hozta, hogy megépítjük a városföldi központi magyarországi gázelosztó és a Vecsés között hiányzó gázvezeték-szakaszt, Vecsésre jön be ugyanis a magyar-szlovák összeköttetés így gyakorlatilag Magyarország az észak-déli gázfolyosó még hiányzó részét megépíti, hozzájárulva ahhoz, hogy végre ne csak kelet-nyugati irányú gázszállítás legyen lehetséges Közép-Európában, hanem a nemzetbiztonság miatt rendkívül fontos észak-déli is

 - magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető beszámolója szerint egyetértés van Magyarország és Románia között abban is, hogy a térség első TGV-típusú gyorsvasúti összeköttetését Budapest és Kolozsvár között épüljön meg. Bejelentette: a magyar kormány egymilliárd forintot hagyott jóvá a Budapest- Kolozsvár közötti vasútvonalterv megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. A román fél szeretné ezt a vonalat Bukarestig meghosszabbítani: ez nekünk nincs ellenünkre - jegyezte meg Szijjártó Péter.

Megállapodás van abban, hogy a magyar-román határon épült tíz kis léptékű, ideiglenes határátkelőhely közül kettő hamarosan állandó nyitvatartásúvá válik: az ehhez szükséges jogi, technikai előkészületeket a két kormány megkezdte - mondta.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ