Cropped landscape
Belföld
Így szerezte a milliárdjait Gyurcsány Ferenc
2018-02-0515:09
gyurcsány ferenc, dk, vagyonnyilatkozat
Csak úgy röpködnek a százmilliók a bukott miniszterelnök körül miközben gondosan titkolja, honnan is jött össze ez az irdatlan nagy vagyon, aminek egy részét ma már a bécsi Rothschild palotában őrzik. Most bemutatjuk a Gyurcsány-vagyon eredetét - írja az Origo.
Gyurcsány, ha szóba kerül a nagy vagyon, rögtön a saját tehetségével és üzleti érzékével kezd el dicsekedni, pedig az országot tönkre tevő politikus a saját eszével nem sokra ment volna. Az egykori pápai proli gyerek egy hatalomátmentő klán strómanja. A szálak egészen Horn Gyuláig, sőt Kádár Jánosig vezetnek - írta a Ripost. Ahogy arról korábban már az Origo is beszámolt, Gyurcsány Ferenc lebukott egy titkos osztrák bankszámlával, amelyen a DK elnöke 150 millió forintot parkoltatott. 

A feledékeny pártelnök a fenti összeget elfelejtette beírni az idei és a tavalyi vagyonnyilatkozatába, volt párttársaihoz, Simon Gáborhoz és Boldvai Lászlóhoz hasonlóan. Gyurcsány anyósa Apró Piroska a Rózsadombon, egy a zsidóktól elrabolt villában nőtt fel, Kádár János szomszédjaként. Az ő édesapja volt Apró Antal, Kádár legközelebbi munkatársa, ezért is voltak szomszédok a Rózsadombon, esténként csak úgy átsétáltak egymáshoz - írja az Origo.
Apró Antal nagy szerepet játszott az ötvenhatos forradalom véres leverésében, mindig ott állt Kádár mellett. Sokan állítják, hogy ő volt a „fogóember", akit a szovjet titkosszolgálat állított rá Kádárra. Itt kezdődik a Gyurcsány-vagyon története.
A Gyurcsány-anyós is lényegében ingyen szerezte meg a gyárakat. A modell lényege az volt, hogy Apró Piroskát Horn Gyula beültette a Magyar Hitel Bank igazgatótanácsába, ő meg elintézte, hogy a bank adjon hosszú lejáratú, nagyon kedvező kölcsönt a gyárak megszerzésére. A visszafizetendő részleteket a gyárak hamar kitermelték. A saját zsebükből mindössze 5 milliót tettek be a timföldgyártás „megvásárlásába". 
700 milliót ugyanis a bank adott, a 705 milliós vételárhoz. Persze bölcsebb dolog volt nem saját nevére íratni a megszerzett tulajdont, és így került a képbe Gyurcsány, aki éppen ekkor udvarolt Apró Piroska lányának, Dobrev Klárának. Gyurcsány meglátta a lehetőséget, és szakított akkori családjával. Gyermekeinek anyja egyébként összeomlott, éveken át orvosi kezelésre szorult.

Több mint 800 milliós vagyon 

Gyurcsány legújabb vagyonnyilatkozatában mintegy 223 milliós osztalék és 605 milliónyi értékpapír szerepel csak a tavalyi, 2017-es évből, vagyis összesen 828 millió forint. Ehhez képest a havi 747 ezer forintos képviselői tiszteletdíja elhanyagolható tétel. A mintegy 900 milliós évi jövedelmet egy átlag magyar havi 200 ezres nettó átlagkeresetéből 345 év alatt tehetné félre. 

Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ