Cover
Belföld
Az ENSZ tervezete ellentétes Magyarország érdekeivel
2018-02-0520:49
Késő este hozzák nyilvánosságra az ENSZ tervezetének szövegét, így konkrétumokat holnap reggel fogunk tudni – magyarázta Tóth Norbert nemzetközi jogász Napi aktuális című műsorunkban. Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy két dokumentum lesz, ennek kapcsán tisztázta a menekült és a migráns fogalmát is. Az ENSZ emberi joggá szeretné tenni a másik országokba való belépést, ami fellazíthatja a határvédelmet. 
Nagyon fontos, hogy két dokumentum lesz. Van külön a menekültügyre egy paktum és egy másik a migrációra. A menekült egy kiemelt kör a nemzetközi jogban és azt a védelmet, amit nekik biztosít ki akarják terjeszteni a migránsokra is, úgy látjuk mi – magyarázta a nemzetközi jogász.

Menekültügyi paktumnak már ismerjük a nulladik változatát, olyan dolgokat tartalmaz, mint például: arra szeretné ösztönözni az államokat az ENSZ, hogy számolják fel a menekülttáborokat. Tehát a menekülteket ne táborokban, hanem inkább lakótelepeken helyezzenek el. 

A menekült fogalmát is ki akarják terjeszteni, ez azonban már a migrációs paktum kérdésköre.  Utóbbinál vissza fognak köszönni olyan kérdések, mint például a kvóta ügye, hiszen az ENSZ támogatja a kvóta szerinti elosztást. Ez pedig Magyarország érdekeivel ellentétes – tette hozzá.

Az ENSZ tulajdonképpen emberi joggá szeretné tenni, a belépés jogát. Tehát, mindenki eldönthetné hol szeretne élni. A kilépés már most emberi jog, de be nem léphetünk automatikusan. Ez a döntés fellazítja a határvédelmet. 
Tóth Norbert úgy véli nem fogja minden állam a tárgyalóasztal mellett befejezni ezt a sorozatot. Minden kontinensről lehetne mondani olyan országot, amely kiszállhat.  Várhatóan júliusban fogják véglegesíteni a migrációs paktumot, szeptemberben pedig döntéshozatal lehet.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA nézhető vissza. 

ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ