Cover
Gazdaság
30 százalékkal emelkedik a bér az állami vállalatoknál
2018-02-0520:18
napi aktuális, palkovics imre, bérfejlesztés
Február 12-én tartja alakuló ülését az új érdekegyeztető fórum, a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma. A fórum célja, hogy az állami tulajdonban lévő vállalkozások munkavállalóit érintő döntésekről közvetlenül tárgyalhasson a kormányoldal, a szakszervezetek, valamint a cégek képviselői. A témában Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének az elnöke volt a Napi aktuális vendége.
Palkovics Imre szerint azért van szükség erre a fórumra, mivel az állami tulajdonban lévő vállalkozások jogállása megváltozott és ebben a szektorban az alkupozíciók teljesen átalakultak. Bevezetésre került egy korlát, mivel az állam szerette volna megakadályozni a "pofátlan kifizetéseket" az állami szektorban. Így ha ezeknél a társaságoknál bérfeszültség keletkezett, akkor mindig valakinek képviselni kellett az államot. Felmerült az igény, hogy az alkalmi egyeztetések formalizálására és a hiányzó konzultációs fórum megalakítására - tette hozzá. 
Az elnök szerint az alapvető konfliktus, hogy a szakszervezetek mindig többet szeretnének, de a vállalati menedzsmentnek nincs meg a lehetősége, hogy az állam által megszabott bérkereteken változtasson, tehát az államnak már az első perctől ott kell lennie a tárgyalásokon. 
Palkovics Imre elmondása szerint a legégetőbb probléma a munkaerőhiány kérdése, amin a 30 százalékos bérnövekedés segíthet, a másik pedig a bértorlódás, ami helyett egy másik rendszert kell kifejleszteni, mivel a minimálbér-emelés megtolta az összes bérskálát alulról, ami óriási bérfeszültséghez vezetett, amit mindenképpen rendezni kell. "Az tarthatatlan a 21. században, hogy a szegénységi küszöböt nem éri el a minimálbér. Ezt fel kellett emelni és szerencsére ez bekövetkezik 2018-ban" - tette hozzá.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA NÉZHETŐ VISSZA.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ