Cover
Belföld
Kósa Lajos: A 2,7 millió nyugdíjas lehetőség a társadalom számára
2018-02-0113:43
Nem tehertétel a 2,7 millió nyugdíjas, hanem lehetőség a társadalom számára - jelentette ki Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter Debrecenben.

A nyugdíjas szövetkezeti szakmai napok debreceni fórumán hozzátette, az életkor kitolódásával a 65 éven felüliek már nem pihenni akarnak, a kutatások szerint szívesen vállalnának munkát, de nem szeretnék elveszíteni a nyugdíjat. Kifejtette, a társadalomnak szüksége van aktivitásukra, élettapasztalatukra, megbízhatóságukra.
    
Kósa Lajos, a nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvény előterjesztőjeként, elöljáróban felidézte: 2017. július 1. óta van lehetőség bejegyezni a nyugdíjas szövetkezeteket, mindig közérdekű nyugdíjas szövetkezetekről van szó, amelyek speciális szövetkezeti formát jelentenek.
    
Bejelentette: eddig 98 nyugdíjas szövetkezetet jegyeztek be a bíróságokon, több pedig bejegyzés alatt áll. A tagság létszáma 20 ezer.  Az önkéntesség, a rugalmas munkavégzés mellett a mindössze 15 százalékos személyi jövedelemadó is vonzó az érdeklődők számára, a vállalkozások pedig munkatapasztalatuk, aktivitásuk és megbízhatóságuk miatt szívesen fogadják a nyugdíjasokat.     

Komolay Szabolcs, Debrecen szociális, oktatási és kulturális ügyekért felelős alpolgármestere bejelentette, a városban 32 500 nyugellátásban részesülő idős ember él, akiknek minden támogatást megadnak a nyugdíjas szövetkezetek megalapításához. Meggyőződését fejezte ki, hogy a nyugdíjasok munkabírására, szakértelmére és tapasztalatára szükségük van a vállalkozásoknak.     

Turi Dénes, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége - KÖZÉSZ - elnöke az eddigi tapasztalatok összegzéseként elmondta, túl azon, hogy a nyugdíjasok munkavégzése fegyelmezett, a szövetkezetek tagjai közösséget is építenek.     

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége - VOSZ - főtitkára piaci szempontból tekintve azt várja, hogy a nyugdíjas szövetkezetek egészséges kiegészítő elemként enyhíthetnek a munkaerőgondokon, de alapjában nem oldhatják azt meg. Jelenleg 200 ezer ember hiányzik a munkaerőpiacon, ennyi álláshely van az üzleti szférában. A 14-64 éves korosztály pedig évente 40 ezerrel csökken, ezt a problémát kell orvosolni - állapította meg a főtitkár. 

A VOSZ hazai forrásból akarja pótolni a hiányzó munkaerőt, s ehhez remekül illeszkednek az önkéntességen és rugalmas munkavégzésen alapuló nyugdíjas szövetkezetek - fűzte hozzá. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ