Cover
Belföld
Gyurcsány Ferenc eltitkolta a 150 milliós vagyonát
2018-02-0107:25
gyurcsány ferenc, vagyonnyilatkozat, Simon Gábor
Valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot adott le az Országgyűlésnek Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök az okiratban nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, ami egy nevén lévő osztrák bankszámlán van elhelyezve. Az MSZP egykori elnökhelyettese, Simon Gábor ellen néhány éve egy hasonló eset miatt büntetőeljárás indult.
Több mint 150 millió forintot tartott az év elején az osztrák Schoellerbank AG bécsi fiókjánál vezetett számláján Gyurcsány Ferenc – értesült a Magyar Idők. Úgy tűnik, a Demokratikus Koalíció elnöke eltitkolta ezt az összeget a választók elől, legfrissebb vagyonnyilatkozatában ugyanis nyoma sincs ennek a pénznek, ami számos kérdést vet fel. A Schoellerbank AG amúgy egy exkluzív, magánkézben lévő pénzintézet, amely 1833 óta működik a Lajtán túl, és büszkén hirdeti magáról, hogy a Handelsblatt felmérésén sorozatban hatodik alkalommal választották meg Ausztria legjobb elitbankjának.
Gyurcsány néhány órája közzétett,
2017-es vagyonnyilatkozatában bruttó 747 878 forintos képviselői tiszteletdíján felül csak a családi vállalkozástól, az Altus Portfólió Kft.-től származó nem egészen 223 millió forint osztalékot tüntette fel rendszeres vagy eseti jövedelemként.
Érdemes felidézni, hogy ez a társaság 2016-ban 1,2 milliárd forint, míg az Altus Befektetési Zrt. 2015-ben 74 millió és 2014-ben 169 millió forintos osztalékot fizetett ki neki. Az egykori kormányfő emellett egy 50 négyzetméteres pápai lakást és a feleségével közösen vásárolt háromezer négyzetméteres kötcsei telket és a rajta álló 267 négyzetméteres házat vallott be az okiratban tavaly és idén egyaránt. Felettébb meglepő, hogy a vagyonmérlegében nem szerepel a képviselői tiszteletdíj havi összegét meghaladó pénzintézeti számlakövetelés. Gyurcsány Ferenc az adózott jövedelmét a nyilatkozatok szerint értékpapírba fektette, aminek árfolyamértéke 2016 és 2017 fordulóján valamivel több mint 641 millió, 2018 elején pedig 605 millió forint volt volt.

A Demokratikus Koalíció közleménye szerint Gyurcsány Ferencnek nincs pénzintézeti számlakövetelése osztrák bankban, hanem 605 millió 727 ezer 420 forint értékben értékpapírbefektetése van.

Gyurcsány Ferenc csütörtökön reagáltatták a Magyar Idők cikkére - a politikus nyilatkozata IDE KATTINTVA megtekinthető.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ