Cropped landscape
Sport
Michelisz: Az első látogatás után éreztem, ha váltok, az valószínűleg a Hyundai lehet
2018-01-3118:19
Michelisz Norbert két év után elhagyta a Honda gyári versenycsapatát, és a WTCC utódjaként érkező WTCR sorozatban már a Hyundai „szárnyai alatt” áll majd rajthoz.
A túraautó-világbajnokság tavalyi évadának második helyezettjét a döntéséről, új csapattársáról, illetve a saját alakulata, a M1RA jövőjéről kérdeztük.
 
Miért döntöttél a váltás mellett?
Alapvetően nehéz döntés volt, nagyon sokat gondolkoztam a katari szezonzáró után, hogy hogyan képzelem el a szakmai jövőmet. Valahogy január elsején fogalmazódott meg bennem az a vágy, hogy valamilyen más környezetben próbáljam ki magam. Úgyhogy miután feltérképeztem a helyzetemet, és viszonylag jó ajánlatokkal találkoztam, úgy éreztem, hogy itt az ideje a váltásnak
 
Miért éppen a Hyundaira esett a választásod?
Meglátogattam a Hyundai Motorsport központját Németországban, Alzenauban. Ott építik egyébként a rali-világbajnokságra szánt autókat és az R5-ös raliautókat, valamint a TCR-es versenygépeket is. Alapvetően nagyon tetszett az a tisztaság, precizitás, munkához való hozzáállás, amivel ott találkoztam. Nekem a tavalyi Hyundai-os pályaautós szereplésből is az jött le, hogy nagyon erős autójuk van és gyakorlatilag mindent megtesznek azért, hogy idén ők nyerjék a rali-, illetve a túraautó-világkupát is. Ez nekem nagyon szimpatikus volt, úgyhogy az első látogatás után, január elején már nagyjából láttam, hogy ha váltani fogok, akkor az valószínűleg a Hyundai irányába lesz.
 
Voltál már üléspróbán is. Mik voltak az első tapasztalatok a csapatot tekintve? Mennyivel lesz ez másabb, mit a Honda?
Magával a csapattal még nem találkoztam. A túraautó-világkupán ugyanis nem lesznek engedélyezettek a gyári csapatok. Tehát az autóban a Hyundai Motorsportnál ültem. Ők építik az autókat, amit aztán továbbadnak versenyeztetésre egy másik versenycsapatnak. Hivatalosan nem szerepelt a Hyundai Motorsport a nevezési listán. Viszont természetesen azért szeretnék valamennyire felügyelni az autójuk sikerességét. Úgyhogy én Németországban is voltam ezen az üléspróbán. Az autót még nem próbáltam ki, csak álló helyzetben ültem benne. Az első benyomások egyébként nagyon pozitívak, nem csak a szervezeti felépítéssel, hanem az autóval kapcsolatban is.

Hyundai media / Michelisz Norbert régi/új csapattársa, Gabriel Tarquini
Mi a véleményed a csapattársadról, Gabriele Tarquiniről?
Az olasz veterán 2009-ben már nyert túraautó-világbajnokságot. 4 évig voltunk márkatársak a Hondánál, úgyhogy jól ismerjük egymást. Számomra egy kifejezetten szimpatikus és rokonszenves versenyző. Nem biztos, hogy mindenki a rajtrácson osztozik velem ezen a nézetemen, de én már nagyon várom vele a közös munkát.
 
Ezek alapján úgy tűnik, jó vele a viszonyod.
Mindenképpen! De azért nem vagyok annyira naiv, hogy azt gondoljam, hogy ez a viszony hasonlóan jónak meg is marad. Mondjuk egy olyan esetben, hogy mind a ketten az elsőségért harcolunk a végelszámolásban. De alapvetően azt gondolom, hogy ő is, meg én is külön tudjuk választani azokat a dolgokat, amik a pályán történnek, azoktól, amik azon kívül. Úgyhogy tényleg nagyon várom a közös munkát!
 
Mi lesz a mérnököddel, Bári Gergővel? Ő is veled tart a csapathoz majd?
Egyelőre még nem eldöntött kérdés. Az én versenycsapatom is gőzerővel dolgozik azon, hogy ott legyen, akár a Világkupa, akár valamelyik regionális TCR-bajnokság rajtrácsán. Az, hogy Gergővel mi lesz, az a következő napokban fog kiderülni.
 
Ha már említetted a saját csapatod. Mi lesz a M1RA-val? Maradnak Hondások, vagy ők is majd egy váltáson fognak átesni?
Ez is egy nagyon jó kérdés! Gőzerővel folynak a tárgyalások a háttérben. Nem akarok közhelyes lenni, de jelenleg az a helyzet, hogy csapatoldalról is megpróbáljuk felmérni az erőviszonyokat, és lehetőleg egy szakmai szempontból olyan döntést szeretnénk hozni, ami a csapat számára is lehetővé teszi az év végi elsőségért való harc lehetőségét. Úgyhogy egyelőre ezek a megbeszélések folynak a háttérben. Úgy érzem, hogy izgalmas néhány nap előtt állunk, ugyanis, ha minden jól megy akkor a csapat részéről is érkezik majd hamarosan egy bejelentés a jövőt illetően.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ