Cover
Gazdaság
KSH: Decemberben lassult a termelői árak emelkedése
2018-01-3109:54
Tavaly decemberben az ipari termelői árak 3,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest az októberi és novemberi egyformán 4,5 százalékos növekedés után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A termelői árak decemberi növekedési üteme tavaly augusztus óta a legalacsonyabb. Az előző hónaphoz viszonyítva decemberben nem változtak a termelői árak az előző két hónap 1,0-1,0 százalékos növekedését követően.
A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,6 százalékkal nőttek éves összevetésben, ezen belül a kétharmadnyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 5,2 százalékkal emelkedtek. A járműgyártásban 1,9 százalékkal voltak magasabbak a decemberi termelői árak, mint egy évvel korábban, ami 18 havi rekordnak számít, hiszen 2016 májusa óta még ekkora áremelkedést sem regisztrált az iparág. A gépi berendezések 2,0 százalékos drágulása is a legmagasabb volt a múlt év második felében, míg a villalmosberendezések árának 3,7 százalékos emelkedése öt hónapja a legalacsonyabb. 
Az élelmiszerek termelői árának 4,3 százalékos decemberi emelkedése tavaly március óta a legszerényebb emelkedés volt.
A számítástechnikai termékek 9,3 százalékkal voltak olcsóbbak, mint 2016 decemberében és egy éve tartott már az árak csökkenése éves összevetésben. A fogyasztási cikkek termelői ára összességében 3,4 százalékkal emelkedett, a beruházási javak 2,6 százalékkal drágultak, miközben a további termelő felhasználásra szánt alapanyagok és félkész termékek ára 7,0 százalékkal emelkedett. Az ipari export értékesítési árai 4,0 százalékkal emelkedtek, ezen belül a (95,1 százalékos súlyt képviselő) feldolgozóiparban 3,9 százalékkal nőttek az árak. A járműgyártás exportárai 6,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, ami legalább öt éve a leggyorsabb áremelkedésnek számít. A villamosberendezések exportára 5,1 százalékkal nőtt, a gépgyártás és a számítástechnikai ágazat árai azonban 0,4, illetve 0,1 százalékkal elmaradtak a 2016 decemberitől. A vegyipar exportárai 6,4 százalékkal nőttek, a gyógyszerárak csak 0,2 százalékkal emelkedtek, míg a magyar élelmiszerekért 2,8 százalékkal adtak többet külföldön. 2017-ben az előző évhez képest összességében 3,3 százalékkal voltak magasabbak a termelői árak. A belföldi értékesítési árak átlagosan 4,7, ezen belül a feldolgozóipari árak 6,7, százalékkal emelkedtek. Éves átlagban a termelői árak 2013-ban emelkedtek legutóbb, 0,7 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző évben. 2014-ben 0,4 százalékkal, 2015-ben 0,9 százalékkal, míg 2016-ban 1,7 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző évihez viszonyítva.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ