Cover
Gazdaság
Szijjártó Péter: Komoly külpiaci sikerekre nyílnak lehetőségek Sierra Leonéban
2018-01-3013:36
szijjártó péter, Sierra Leone, Kaifala Marah, Afrika, együttműködés, szándéknyilatkozat
Sierra Leone átfogó gazdaságfejlesztési stratégiája egybeesik a magyar gazdaságpolitikai erősségekkel, ily módon komoly külpiaci sikerekre nyílnak lehetőségek az afrikai országban a magyar vállalatok számára – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, Kaifala Marah Sierra Leone-i külügyekért és nemzetközi együttműködésért felelős miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. 
A magyar miniszter, aki hivatalában fogadta partnerét, és akivel a két minisztérium közötti együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, egyeztetésüket követően közölte: az agrárium és a vízgazdálkodás, az energiaellátás, valamint az infrastrukturális beruházások területén dolgoznak majd közösen. 
Jelezte, hogy Sierra Leone bruttó hazai termékének (GDP) 61 százaléka a mezőgazdaságból jön. A modernizáció során magyar technológiák számára nyílik lehetőség, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ már fel is vette a kapcsolatot a társhatósággal. Hasonlóképpen, a vízgazdálkodás területén is egyedülálló magyar technológiákat alkalmazhatnak széleskörűen – tette hozzá. 

Az afrikai ország jelenleg száz megawatt energia állít elő, azonban energiaforradalmi programot indított. Magyarországnak a "közvetlen közelben" már van jó referenciája: néhány napja írt alá egy nagy hitelszerződést, amelynek keretében Ghánában kétszáz megawattnyi energiaellátásra szolgáló beruházást finanszíroz, a GE veresegyházi gyárában készülő turbinákat szállítják majd Afrikába – ismertette Szijjártó Péter. Kiemelte: hasonló konstrukció mellett Sierra Leonéban is megkezdték a magyar vállalatok bekapcsolásának előkészítését. 

A harmadik terület az infrastrukturális beruházásoké, amely szinte minden "hasonló fejlődési stádiumban lévő" afrikai ország napirendjén szerepel – mondta. Közölte, hogy kötöttsegélyhitel-programot építenek majd fel az említett szektorokra, megteremtik a lehetőséget a magyar vállalatoknak a külpiaci sikerekre. 

Megjegyezte, hogy bár elsőre Magyarország részéről nem Sierra Leonéval tűnik a leglogikusabbnak kapcsolatot építeni, ez az állam tart fenn a legrégebb óta, több mint huszonöt éve tiszteletbeli konzulátusi képviseletet Budapesten. 

A magyar miniszter arról is beszélt, hogy az Európai Unió és az Afrikai Unió tavaly novemberi, Elefántcsontparton tartott csúcstalálkozóján egyetértettek abban: a migrációs nyomást a kiváltó okoknál kell kezelni. A cél, hogy minél több ember tudjon Afrikában olyan életet élni, hogy ne akarjon onnan eljönni. A témához Kaifala Marah is hozzászólt. Azt mondta, négy-öt afrikaiból mindössze egy hagyja el szívesen az otthonát. Az afrikai migráció csupán a töredéke a migráció egészének, és az afrikaiak 80 százaléka visszautazik a szülőföldjére.

Megegyeztek, hogy minél több afrikai beruházást és fiatalt kell támogatni. Ennek megfelelően, a kormány ösztöndíjprogramot kínál: évi tíz Sierra Leone-i hallgató tanulhat magyar egyetemeken. 

A kabinet célkitűzése, hogy az emberek a szülőföldjükön éljenek, ne vágyjanak el máshová – nyomatékosította Szijjártó Péter. 

Kaifala Marah briliánsnak nevezte Szijjártó Péter kezdeményezéseit, amelyek világosan mutatják, hogyan lehetséges előnyöket teremteni a két gazdaság számára. Egyúttal megköszönte, hogy a magyar kormány támogatja Sierra Leone elképzelését, különösen most, amikor az afrikai országnak sok kihívással, természeti katasztrófával kell szembenéznie. Úgy fogalmazott, hogy korábban soha nem létező lehetőségeket teremtenek, a két állam intézményei közvetlen kapcsolatba lépnek majd egymással. 

Megegyeztek abban, hogy Magyarország támogatást nyújt Sierra Leonénak a kapacitásfejlesztésben, amit ők nagyra értékelnek – nyomatékosította. Hosszú út áll a két nép előtt, és minél mélyebben működnek együtt, minél több eszmecserét folytatnak, annál jobb lesz – hangoztatta Kaifala Marah. 

Örömét fejezte ki az együttműködési szándéknyilatkozat aláírása miatt, szavai szerint Európának is követnie kell a példát. Afrika a lehetőségek tárháza. Magyarországnak és Sierra Leonénak kölcsönösen fel kell fedeznie, mit tud tenni a másik állammal a saját népe érdekében. Az együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával történelmet csinálnak – jelentette ki Kaifala Marah. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ