Cover
Külföld
A gáztámadásoknál használt szarin egyezik azzal, amit Damaszkusz beszolgáltatott
2018-01-3011:15
gáz, támadás, szír, damaszkus, szarin, gúta
Laboratóriumi tesztek kimutatták, hogy a szíriai kormány megsemmisítésre beszolgáltatott vegyi fegyvereinek jegyeit viselik magukon a kelet-gútai szaringáztámadás helyszínéről származó minták - mondták el diplomaták és kutatók a Reuters hírügynökségnek. 
A Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) dolgozó laboroknak egy ENSZ-misszió gyűjtötte be a 2013. augusztus 21-i támadást követően a mintákat a terepen. A csapásban több száz civil vesztette életét. Az összehasonlítás alapjául azok a fegyverek szolgáltak, amelyeket Damaszkusz nyújtott át megsemmisítésre 2014-ben. A laboratóriumi tesztek során olyan jellegzetes jegyeket - hexamint és egy speciális fluorofoszfátot - mutattak ki a Kelet-Gútából érkező mintákban, amelyek egyértelműen a szíriai kormányhoz kapcsolják őket - mondta el két érintett.
"A 2013-as kelet-gútai támadásból származó minták, valamint a szíriai vegyifegyver-készletből vett vegyi anyagok közötti egyezés egy DNS-tesztnek felel meg, azaz egyértelmű bizonyíték"
 - szögezte le Amy Smithson amerikai szakértő.
Smithson szerint a hexamin különösen beszédes jegy, mert egy olyan vegyi anyagról van szó, amelyet kifejezetten a szíriai hadsereg használ a szarin előállításához. Azonban a szíriai kormány nemcsak a damaszkuszi külvárosban elkövetett támadásért tehető felelőssé. Ugyanezek a jellegzetességek fedezhetőek fel azokban a mintákban, amelyek a 2017. április 4-én Hán Sejkúnban, valamint 2013 márciusában Hán al-Asszalban végrehajtott ideggáz-támadás helyszínéről származnak - tették hozzá nevük elhallgatását kérő források.
Ugyanezeken a teszteredményeken alapult az OPCW és az ENSZ közös nyomozócsoportjának októberi jelentése. Ebben azt állították, hogy a szíriai rezsim felelős a több tucat halálos áldozatot követelő Hán Sejkún-i támadásért. A kelet-gútai eredményeket azért nem tették közzé októberben, mert nem volt rá felhatalmazásuk. A kutatás következtetései egybecsengenek az Egyesült Államok és több nyugati ország által hangoztatott véleménnyel, amely szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök nem adta fel vegyi fegyvereit, és továbbra is rendszeresen használja a betiltott anyagokat, köztük a klórgázt és a szarint.
Damaszkusz a kelet-gútai támadás után orosz és amerikai nyomásra csatlakozott a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez, és beleegyezett vegyifegyver-programjának végleges felszámolásába. Ennek a megállapodásnak a keretében kezdte meg 1300 tonnás készletének beszolgáltatását. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ