Cover
Külföld
Nicolás Maduro indul az elnökválasztáson
2018-01-2506:42
Venezuela, Nicolás Maduro, elnökválasztás
Nicolás Maduro venezuelai elnök megerősítette szerdán, hogy indul az előrehozott elnökválasztáson.
"Azt mondom nektek, testvéreim, hogy jelölt leszek az elnökválasztáson, a munkásosztály jelöltje" - közölte a hivatalban lévő elnök egy caracasi nagygyűlésen. A Maduro befolyása alatt álló venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés előző nap, kedden rendelte el az eredetileg decemberben esedékes elnökválasztás előrehozatalát. 

A voksolást legkésőbb április 30-ig tartanák meg az egyre súlyosbodó gazdasági válsággal küszködő országban. A javaslatot, amelyet a kormánypárti testület egyhangúlag fogadott el, a Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) alelnöke, Diosdado Cabello terjesztette be. Az ellenzéket váratlanul érte a döntés, egyelőre nincs közös elnökjelöltje. Az elemzők szerint a kormányzó PSUV Maduro újraválasztásával akarja bebetonozni hatalmát, kihasználva az ellenzéki erők megosztottságát, amely miatt nem voltak képesek kihasználni az elnökkel szembeni növekvő elégedetlenséget. 

Az 55 éves Maduro jó eséllyel indul a választáson, jóllehet az ország több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. Vezető ellenzéki politikusok börtönben vagy hatósági őrizetben vannak, esetleg sikerült külföldre menekülniük. A Maduro-ellenes tábor egyik vezéralakját, Henrique Caprilest ráadásul egy másik ellenzéki vezetővel, Leopoldo Lópezzel együtt kizárták a választási folyamatból. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. Maduro szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, és több mint százan vesztették életüket. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ