Cover
Külföld
Másfél ezer potenciális terroristáról tudnak Németországban
2018-01-2510:58
Tovább emelkedett és megközelítette az 1500-at a nyilvántartott potenciális terroristák száma Németországban - írta csütörtökön a Bild című lap, a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adataira hivatkozva. 
A BKA kimutatása szerint a múlt év végén 773 ember szerepelt a fokozottan veszélyes, terrorcselekmény elkövetésére hajlandó személyek listáján. További 707 ember az úgynevezett releváns személyek körébe tartozott, ahová azokat sorolják be, akik hajlandóak közvetlenül támogatni merényletek elkövetőit. 
    
Így 2017 végén már 1480 potenciális terroristáról voltak adatai a BKA-nak, ami több mint nyolcszoros növekedés a 2010-ben regisztrált 180-hoz képest. 
    
A legnagyobb csoportot az iszlamisták alkotják 1174 fővel, a második a szélsőjobboldali, a harmadik pedig a szélsőbaloldali potenciális terroristák csoportja 135, illetve 105 fővel. 
    

A lehetséges iszlamista terroristák közül 732-en a támadás végrehajtására hajlandó emberek közé, 442 fő pedig potenciális segítőik közé tartozik. Valamennyiüket együttvéve több mint 50 százalékuk német állampolgár, vagy német állampolgársággal is rendelkezik, míg a külföldiek aránya egyharmados. 
    
A terrortámadásra hajlandóként számon tartott iszlamisták közül nagyjából minden második tartózkodik Németországban, egyharmaduk börtönben - áll a BKA statisztikájában. 
    
A Bild hozzátette: kedvező fejlemény, hogy tavaly sikerült kitoloncolni az országból több mint 50 közveszélyes iszlamistát. 
    
Németországban legutóbb 2016 decemberében volt iszlamista terrortámadás, az elkövető egy elutasított tunéziai menedékkérő volt, aki egy berlini karácsonyi vásáron gázolásos merényletet követett el egy lopott kamionnal. A támadásban 12 ember meghalt, több mint 70-en megsebesültek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ