Cover
Külföld
Aggódik az ENSZ a Bengáziban történt fogolykivégzések miatt
2018-01-2507:17
Bengázi, líbia, ensz, merénylet, Mahmúd al-Verfalli, Nemzetközi Büntetőbíróság
Aggodalmát fejezte ki az ENSZ líbiai missziója szerdán, miután felvételek láttak napvilágot arról, hogy az előző napi bengázi kettős pokolgépes merénylet helyszínén brutális kivégzéseket hajtottak végre.

A helyi és a közösségi médiában megjelent képekből ítélve legalább kilenc foglyot végeztek ki annál a bengázi mecsetnél, ahol kedd este egymás után két pokolgépes merényletet követtek el, és a robbantásokban 35-en meghaltak, hatvanan megsebesültek. Az egyik képen egy szakállas, katonai egyenruhás férfi látható, amint fegyvert szegez az előtte guggoló, kék zubbonyba öltöztetett férfi fejének a robbantásban megrongálódott a mecset kapujánál. Egy másikon már a kivégzett foglyok láthatók. A gyilkosságokat végrehajtó, szakállas fegyveres nagyon hasonlít Mahmúd al-Verfalli líbiai osztagparancsnokra, akit több hasonló, csoportos kivégzés miatt köröz a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC). Az ENSZ líbiai missziója a Twitteren kiadott közleményében követelte Verfalli azonnal kiadatását az ICC-nek. A világszervezet szerint csak a tavalyi évben legalább öt hasonló kivégzést követtek el, ezeket ő hajtotta végre vagy adott rájuk utasítást. 

Verfalli a Halifa Haftár tábornok parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg asz-Szajka nevű elitegységének a parancsnoka. A tömeges, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok miatt tavaly augusztusban emelt vádat ellene a hágai törvényszék. Az ICC vádirata szerint Verfalli háborús bűncselekményeket követett el, harmincnál több, Bengáziban és környékén elkövetett gyilkosságért tehető felelőssé. A fővárostól, Tripolitól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő Bengázi volt a Moammer Kadhafi egykori líbiai vezetőt megbuktató, 2011 februárjában kitört forradalom bölcsője. 

Bengázi 2014-től egészen a tavalyi év közepéig súlyos harcok színhelye volt, a Haftár tábornokhoz hű katonák harcoltak különböző fegyveres csoportok ellen. Haftár július elején bejelentette, hogy győzött, bár elszigetelt összetűzések ezután is előfordultak a városban.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ