Cover
Gazdaság
A Hyundai az ötödik egymást követő évet zárta nyereségcsökkenéssel
2018-01-2509:15
A Hyundai Motor nyeresége a tavalyi utolsó negyedévben szerényen, 3 százalékkal nőtt, a tavalyi egész évi adózott eredménye ugyanakkor már az ötödik egymást követő évben csökkent. 
A cég a tavalyi utolsó három hónapot 1030 milliárd won (970 millió dollár, 100 won 23,50 forint) nyereséggel zárta, négy éve ez volt az első nyereséges negyedév. A működési nyereség 24 százalékkal, 775 milliárd wonra csökkent, ami kisebb volt a vártnál. 
    
A Hyundai tavalyi profitja nyolc éve a legalacsonyabb, 4000 milliárd won volt, 25 százalékkal csökkent 2016-hoz képest. 
    
A Hyundai tavalyi eladása 6 százalékkal, 4,5 millió járműre csökkent. Ennek egyik fő oka, hogy fontos felvevő piacain, Kínában és az Egyesült Államokban változik a közízlés, az autótulajdonosok egyre inkább a SUV-okat (városi terepjárókat) keresik és kevésbé a szedánokat. 
    
A tavalyi eladásokra és a nyereségre negatív hatással volt továbbá, hogy a won évek óta a legmagasabb szintre erősödött a dollárhoz képest. 
    
A tavalyi forgalmat politikai fejlemények is befolyásolták. Az Egyesült Államok májusban - a kínai tiltakozás ellenére - hadrendbe állította a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó, mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszert (THAAD) Dél-Koreában. Kínában a vásárlók bojkottal büntették emiatt a dél-koreai autógyárakat. A két ország közötti viszony azonban rendeződött az utóbbi időszakban.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ