Cover
Külföld
Újabb ezrek menekültek el a Mayon tűzhányó kitörése miatt a Fülöp-szigeteken
2018-01-2408:19
Fülöp-szigetek, Mayon tűzhányó, vulkánkitörés
Hatvanegyezerre nőtt azoknak a száma, akiknek a Mayon tűzhányó kitörése miatt el kellett hagyniuk otthonukat a Fülöp-szigeteken - közölte szerdán a helyi katasztrófavédelem. 
Több mint 55 ezer ember átmeneti szálláson húzta meg magát, hatezren máshol kerestek menedéket. 
    
Az elmúlt másfél napban fokozódott a vulkáni tevékenység a hegynél, a tűzhányóból többször is 500-600 méter magasra lövellt a láva, és volt, hogy ez akár egy órán át tartott. A kráterből mindeközben 5 kilométer magas hamuoszlop emelkedett az égre. A vulkán közelében 17 település iskoláit bezárták, és mintegy 56 repülőjáratot kellett törölni. 
    
A katasztrófavédelem elrendelte, hogy senki sem mehet nyolc kilométernél közelebb a 2462 méter magas vulkánhoz. A helyi kormányzat ennél egy kilométerrel szélesebb körben határozta meg a kitörés által érintett veszélyzónát. 
    
A Mayon vulkán 330 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól, Manilától, a kókusztermesztő Albay tartományban. A turisták és hegymászók körében népszerű tűzhányó az elmúlt ötszáz évben mintegy ötvenszer tört ki, többször erőteljesen. Január 13-án ébredt fel ismét. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ