Külföld
Puigdemont nem zárta ki, hogy visszatér Spanyolországba
2018-01-2417:23
Esetleges letartóztatása ellenére nem kizárt, hogy visszatér Spanyolországba Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, aki szerdán Brüsszelben elképzelhetőnek nevezte, hogy részt vesz majd a barcelonai törvényhozás ülésén, amelyen újraválaszthatják a tartomány elnökének. "Számos lehetőség van. Az ideális persze a személyes részvétel lenne. Nem zárunk ki semmilyen opciót" - jelentette ki az október vége óta Belgiumban tartózkodó Puigdemont, miután megbeszélést folytatott Roger Torrenttel, a katalán parlament elnökével.
Kettejük közös sajtóértekezletén Torrent azt hangsúlyozta, a menesztett elnöknek minden joga megvan arra, hogy újraválasszák. Leszögezte: elkötelezett a Brüsszelben önkéntes száműzetésben lévő volt katalán vezetők alapvető jogainak védelme mellett, mert ezzel azon állampolgárok jogait is védi, akik a függetlenségpárti erőkre szavaztak. "Felszólítom a spanyol államot, hogy üljön tárgyalóasztalhoz" - mondta a házelnök. 
Katalónia vezetése az októberben megtartott alkotmányellenes névszavazás után egyoldalúan kinyilvánította az északkelet-spanyolországi tartomány függetlenségét. 
Erre válaszul Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a barcelonai törvényhozást, majd előrehozott választást írt ki Katalóniában. Ezzel párhuzamosan lázadás, zendülés és hűtlen kezelés vádjával eljárás indult a leváltott katalán vezetőkkel szemben, később pedig európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és ugyancsak Brüsszelben tartózkodó négy társa ellen, igaz, ezt decemberben visszavonták. Az előrehozott választáson az Állampolgárok nevű egységpárti párt győzött, azonban a függetlenségi erők szereztek többséget. A barcelonai parlament elnöke ennek megfelelően hétfőn Puigdemontot nevezte meg hivatalos jelöltként Katalónia elnöki posztjára.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ