Külföld
Kitört a Kuszacu-Sirane vulkán Japánban
2018-01-2306:09
japán, kuszacu-sirane, vulkánkitörés, lavina
A tűzhányó izzó kődarabokat lövellt ki a közelben lévő síparadicsomra, és lavinát is előidézett. A japán média legkevesebb egy halottról és 15 sérültről adott hírt.
 Ez volt az elmúlt 90 év legsúlyosabb vulkánkitörése a szigetországban.
 A tűzhányó a szigetország középső részén, Gunma és Nagano prefektúrák határán fekszik, közvetlenül Kuszacu üdülőhelynél, amely sípályáiról és termálfürdőiről híres. A 2160 méter magas vulkán helyi idő szerint kedd reggel tört ki, izzó kődarabokat szórva a környékre. A híradások szerint feltehetően a vulkánkitörés indította el a sípálya hegyoldalából lezúduló lavinát. A területen katonák gyakorlatoztak, amikor a lavina lecsapott, egy síelő katona meghalt, öt társa törésekkel és zúzódásokkal megmenekült. Egyes hírek szerint egy vulkanikus kődarab eltalálta a sílift egyik kabinját, egy másik pedig a síközpont egyik pavilonjába csapódott be, ahol pihenni szoktak a síelők. Mintegy tíz ember megsérült. Több környékbeli épület áram nélkül maradt. A térségbeli üdülőházakból legalább száz embert kimenekítettek. 

A japán meteorológiai szolgálat hármas fokozatúnak minősítette a vulkánkitörés okozta veszélyt az ötlépcsős skálán, ami azt jelenti, hogy nem szabad a tűzhányó közelében tartózkodni, mert két kilométeres körzetében fennáll hamu és kőzet feltörésének veszélye. Japánban 110 aktív vulkán van, és közülük 47-et tartanak folyamatos megfigyelés alatt. 2014 szeptemberében 63 ember halt meg az Ontake vulkán kitörésekor. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ