Cover
Külföld
Bocsánatkérést vár Észak-Korea a szöuli Phenjan-ellenes tüntetés miatt
2018-01-2311:31
észak-korea, dél-korea, kim dzsong un, tüntetés, téli olimpia
Bocsánatkérést vár Szöultól Észak-Korea amiatt, hogy a phenjani vezetés radikális dél-koreai bírálóinak egy kis csoportja hétfőn egy szöuli demonstráción meggyújtotta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető arcképét és egy észak-koreai zászlót.
Észak-Korea kedden azt is kilátásba helyezte, hogy az incidens miatt esetleg mégsem fog részt venni a februárban Dél-Koreában rendezendő téli olimpián. 

Kénytelenek vagyunk komolyan átgondolni a téli olimpiával kapcsolatos intézkedéseinket 
– fogalmazott közleményében a Haza Békés Egyesítéséért elnevezésű észak-koreai bizottság. 

Hozzátették: nem tűrik, hogy „konzervatív huligánok” meggyalázzák Észak-Korea méltóságát és jelképeit. Phenjan elvárja Szöultól, hogy kérjen bocsánatot a provokáció miatt, és tegyen lépéseket annak érdekében, hogy többet ilyen ne forduljon elő. 

A phenjani közlemény szerint, ha az észak-koreai sportolók olimpiai részvételéről létrejött megállapodás semmissé válik, azért teljes egészében a (dél-koreai) konzervatív csoport és a dél-koreai hatóságok tehetők majd felelőssé. Hétfőn Phenjan radikális dél-koreai bírálóinak egy kis csoportja hangos és látványos tüntetést rendezett a szöuli főpályaudvaron, ahol az észak-koreai előadóművészek koncertjét előkészítő phenjani küldöttég vonatra szállt, hogy a jeges sportok versenyeinek helyet adó, tengerparti Kangnung településére utazzon. A dél-koreai rendőröknek be kellett avatkoznia, amikor a tüntetők egy maroknyi csoportja meggyújtotta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető arcképét. 

 A demonstrálók transzparensére az volt írva:

 Ellenezzük, hogy a Kim Dzsong Un vezette Észak-Korea részt vegyen az olimpián. 
 Közben azt kiabálták: Észak-Korea elterelte a közfigyelmet az olimpiát rendező Dél-Koreáról. A növekvő feszültségre reagálva a szöuli elnöki hivatal kedden arra kérte a lakosságot, hogy egyformán fogadják majd valamennyi részt vevő ország sportolóit. Eközben egy dél-koreai delegáció kedden Észak-Koreába érkezett, hogy egyeztessen a téli olimpiával kapcsolatos előkészületekről. A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint a 12 fős delegáció három napot tölt majd Észak-Koreában. Csaknem két éve ez az első alkalom, hogy dél-koreai tisztségviselők Észak-Koreába utaztak. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ