Cover
Külföld
Több száz migránst szállított az olasz partokhoz egy spanyol civil szervezet hajója
2018-01-1918:57
illegális bevándorlás, migráció, Nemzetközi Migrációs Szervezet, Földközi-tenger, Olaszország, spanyolország, Frontex
Háromszázötvenhat migránst és három halottat emelt hajójára a Földközi-tengeren és szállított a szicíliai Pozzallo kikötőjébe pénteken a Proactiva Open Arms (POA) spanyol civil szervezet egyik hajója - számolt be a helyi sajtó. 
"Az Open Arms legénysége és utasai immár biztonságban vannak. Egyeseknek sikerült megmenekülnie, míg mások életüket vesztették a Földközi-tengeren. Sajnos, elkerülhető halálesetekről van szó" - írta pénteki Twitter-bejegyzésében a POA alapítója. Oscar Camps elmondta, hogy a három halott közül két kiskorú, egyikük egy három hónapos csecsemő, aki szerdán vesztette életét. 
    
A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a Földközi-tengeren átkelve közel kétezer ember érte el az európai partokat és több mint kétszáz tűnt el január első felében. Az IOM emellett beszámolt arról is, hogy tavaly mintegy 45 százalékkal nőtt a 2016-os évhez képest a Földközi-tengeren keresztül Spanyolországba érkező migránsok száma, amely csaknem húszezer volt 2017-ben. 
    
Hasonló tendenciára utaló adatokat közölt korábban az utóbbira vonatkozóan Fabrice Leggeri, az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének (Frontex) igazgatója. Leggeri pénteken a bűnüldöző szervekkel Madridban folytatott találkozóját követően azt mondta egyebek között az újságíróknak, hogy a Frontexnek több hajóra és repülőre van szüksége a Spanyolországba érkező egyre több migráns miatt. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ