Cover
Külföld
A magyar kormány egyeztetne az ukrán oktatási törvényről
2018-01-1906:39
A magyar kormány kész a megállapodásra az ukrán nyelv-törvénnyel kapcsolatban, de csak akkor, ha az nem sérti a kárpátaljai magyarok érdekeit - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint az új kisebbségi törvények tervezete is aggodalomra adhat okot, így Magyarország mindaddig vétózza az ukrán euroatlanti törekvéseket, amíg a tárgyalások meg nem kezdődnek.  
A tárcavezető csütörtökön megbeszélést folytatott Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével. A kárpátaljai politikus szerint az ukrán nyelvtörvény Ukrajna alkotmányával, nemzetközi kötelezettségvállalásaival és az ukrán-magyar alapszerződéssel is ellentétes. Az elnök kiemelte: a kárpátaljai magyarok Ukrajna euroatlanti integrációjában érdekeltek, de nem azon az áron, hogy felszámolják a kisebbségek jogait. 
Továbbra is érvényben van az ukrán-magyar alapszerződés, és annak egyik pontja szerint az ukrán állam, hogy ha olyan intézkedéseket kíván hozni, amelyek megváltoztatják a kárpátaljai magyarságnak a jogait, akkor konzultálni kellett volna a magyar kormányzattal, ezeket a konzultációkat meg kell kezdeni
– hívta fel rá a figyelmet Brenzovics László. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a magyar kormány kész a megállapodásra, de csak akkor, ha az találkozik a kárpátaljai magyarok érdekével. 
Magyarországnak 150 ezer érve van arra, hogy miért érdekelt az erős és demokratikus Ukrajnában, a jó magyar-ukrán együttműködésben, hiszen 150 ezer magyar él Ukrajna területén, alapvetően Kárpátalján – jelentette ki a politikus. A tárcavezető szerint a középfokú oktatásról szóló, a kisebbségi, illetve az állampolgársági törvény tervezete további aggodalomra adhat okot.
A magyar kormány továbbra is fenntartja azt a döntését, amelynek értelmében mindaddig nem tudja Ukrajna integrációs törekvéseit támogatni, amíg ez az európai és nemzetközi jogot, európai és nemzetközi sztenderdeket sértő állapot fennáll Ukrajnában.  

Szijjártó Péter azt mondta: amíg nem kezdődnek meg a tárgyalások, Magyarország, továbbra sem járul hozzá a NATO-Ukrajna védelmi miniszteri bizottsági ülés összehívásához. 

ECHO TV – A nemzet hangja - Híradó 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ