Cover
Külföld
Netanjahu: Egy éven belül Jeruzsálembe költözik az amerikai nagykövetség
2018-01-1711:50
benjámin netanjahu, izrael, jeruzsálem, donald trump
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, biztos abban, hogy az amerikai nagykövetség egy éven belül Jeruzsálembe költözik - jelentette a helyi sajtó. Az izraeli kormányfő indiai látogatásán, helyi újságírók kérdéseire válaszolva fejtette ki álláspontját az amerikai diplomáciai képviselet elköltöztetésének időpontjáról. Amióta Donald Trump Jeruzsálemet kiáltotta ki Izrael fővárosának azóta minden pénteken tömegtüntetést tartanak. 
Bizonyosan állíthatom, hogy gyorsabban fog megtörténni a költöztetés, mint gondolják, mától számítva egy éven belül
- mondta Netanjahu egy indiai belföldi légi járaton Újdelhiből Gudzsarátba tartva. 
 
Máshogy nyilatkozott egy hónapja Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, aki úgy vélekedett, hogy legalább három évig tarthat a külképviselet áthelyezése Tel-Avivból Jeruzsálembe. Donald Trump amerikai elnök múlt év december 6-án jelentette be az amerikai nagykövetség átköltöztetését Jeruzsálembe, s elismerte a vitatott státusú Jeruzsálemet Izrael fővárosának. 
 
Jeruzsálem ügye az izraeli-palesztin békefolyamat egyik kulcskérdése. A zsidó állam oszthatatlan fővárosának tekinti a várost, melynek az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban elfoglalta a keleti részét, ahol a palesztinok a saját államuk fővárosát szeretnék létrehozni. Trump ezzel évtizedes diplomáciai irányvonalat másított meg. A nemzetközi közösség álláspontja ugyanis az, hogy a két félnek egymás között kell megállapodnia Jeruzsálemről. Trump bejelentése óta minden pénteken tömegtüntetéseken tiltakoznak a tervezett lépés ellen a palesztinok, és a zavargásokban már legalább nyolcan életüket vesztették. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ