Cover
Gazdaság
Csepreghy Nándor: A kormányzati fejlesztéspolitika sikeréve volt a tavalyi
2018-01-1715:43
kormányzati fejlesztéspolitika sikeréve volt a tavalyi, a kormány meghirdette a teljes fejlesztési forráskeretet, kiírta a pályázatokat és a tervek szerint ez év tavaszáig oda is ítélik az uniós támogatásokat - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. Kiemelte: az előző hétéves uniós fejlesztési időszakhoz képest 2014-2020-ban nem az utolsó pillanatban kell a pályázóknak kapkodva befejezni a projekteket.
Az államtitkár felidézte: a kormány 2017. március 31-ig teljesítette azt a vállalását, hogy a 2014-2020-as ciklus összes fejlesztési forrását meghirdeti, ez 546 pályázati konstrukció keretében, mintegy 9630 milliárd forint értékben megtörtént. Tavaly a nyertes pályázóknak 2488 milliárd forintot kifizettek, többet a tervezettnél - tette hozzá. A kormány 2,4 milliárd euró értékű számlát küldött ki Brüsszelbe tavaly év végéig, és ebből az Európai Bizottság 2,1 milliárd eurót át is utalt - mondta Csepreghy Nándor. 
2010 óta a kormány új alapokra helyezte együttműködését a piaci szereplőkkel, ez több fórumon folyik. 
Az államtitkár ismertette: a projektmenedzsment és pályázatíró szakma képviselőivel 2016 óta két-három havonta egyeztetnek a fejlesztéspolitika fontos ügyeiről. Féléves rendszerességgel találkozik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos elnöksége, illetve a kormány miniszteri, államtitkári szintű képviselete. A kormány 2016-os döntése alapján az Országgyűlés minden ülésszakban vitanapot tart az uniós források felhasználásáról, az idei tavaszi ülésszakon is tervezik a vitanap megrendezését. 

A támogatások felhasználásáról negyedévente jelentés készül - mondta el. Csepreghy Nándor hangsúlyozta: ma már biztos, hogy 2020 után is lesz közös fejlesztéspolitika az Európai Unióban, a legfontosabb kérdés, hogy milyen célok érdekében és milyen formában lehet a pénzekhez hozzájutni. A magyar kormány álláspontja, hogy erősebb Európai Unióra van szükség, amihez a nemzetállamok megerősítése szükséges, ehhez hozzá kell rendelni az uniós fejlesztési forrásokat. Ezeknek a céloknak a rögzítése után lehet meghatározni a pályázati konstrukciókat, illetve a pénzügyi kereteket - fogalmazott az államtitkár.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ