Cover
Sport
F1: akár négy autó is állhat egymás mellett a rajtrácson
2018-01-1322:51
Szimulátorokon tesztelnék az esetleges új rajtfelállási szabályt
Változtatások jönnek, ezt már akkor lehetett tudni, amikor a Liberty Media megvásárolta az F1-et, és az addig szinte egyeduralkodó Bernie Ecclestone székét kitolták az irodából.
 
Már van új Forma-1-es logó, jön az új arculat és sorra jönnek a jobb- (sokak szerint olykor) rosszabb ötletek. A legújabb az, hogy megváltoztatják a rajtfelállást, amely akár négyautós első sort is hozhat.
 
A változtatás azonban, mint ígérik, ha be is következik, következetes döntés eredménye lesz, nem olyan, mint a 2016-os pár hétvégét megért kieséses időmérős szabály. A helyzet feltérképezésére az F1 sportigazgatója, Ross Brawn a méltán híres Pat Symondsot (a Williams, a Renault és a Benetton korábbi mérnöke) kérte meg, hogy a sport fejlesztésére felállított kutatócsoport tagjaként térképezze fel a lehetséges megoldásokat a megújuláshoz.
 
A szakember pedig az eSport segítségét kéri a rajtfelállás különböző variációinak lemodellezésére és az azt követő lehetséges történések felfedésére.
 
„Van egy fotónk a londoni irodában – talán Monzából -, hogy négyen rajtolnak egymás mellől. Miért ne lehetne így ez ma is? Hogy kiderítsük, mik a lehetőségeink, ma már nem szükséges 300 km-t megtennünk, csupán az első három kört kell megnéznünk, és látnunk, hogy mi történik. Izgalmasabb első köröket eredményezne a változás? Avagy nagy balesetekhez vezetne az első kanyarban? Ezeket most meg tudjuk vizsgálni statisztikai elemzéssel”  – idézi a szakember szavait az Autosport.
 
A változtatásra, ha be is következik, bizonyosan nagyon sokat kell várni, hiszen az új ötlet egyelőre még a tervezőasztalra sem került fel.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ