Cover
Külföld
Trump módosíttatni szeretné a rágalmazásra vonatkozó törvényeket
2018-01-1109:53
Donald Trump amerikai elnök egy szerdai kormányülésen elmondta, hogy górcső alá veszi a rágalmazásra vonatkozó törvényeket, mert szerinte jelenlegi formájukban "szégyenletesek és gyalázatosak". 
"A rágalmazásra vonatkozó jelenlegi törvények szégyenletesek és gyalázatosak, és nem képviselik sem az amerikai értékeket sem az amerikai méltányosságot" - hangsúlyozta a politikus. "Úgy gondolom, hogy az amerikai nép méltányosságot szeretne látni" ezekben a jogszabályokban - tette hozzá. 
    
Trump azt szeretné, hogy a valótlan dolgokat állító emberek a jövőben "nem vigyoroghatnának úgy, mintha dőlne a pénz a bankszámlájukra", és megkönnyítené a rágalmazási perek megindítását. 
    
Ennek előzménye az, hogy Michael Wolff Fire and Fury: Inside the Trump White House címen könyvet adott ki az Egyesült Államok elnökéről. Ebben azt ecseteli, hogy a politikust legtöbb munkatársa alkalmatlannak tartja tisztségére. Trump és bizalmasai szerint a könyv szemenszedett hazugságok halmaza. 
    
Brian Hauss jogász közleményében üres fenyegetőzésnek nevezte az elnök szavait. 
   
 "Nincs szövetségi hatályú rágalmazási törvény, az elnöknek pedig nem áll jogában megváltoztatni az egyes államok vonatkozó jogszabályait" - mutatott rá. 
    
Az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése szigorú keretek közé szorítja, mikor vonható valaki felelősségre rágalmazás miatt, különösen, ha közéleti szereplőkről vagy ügyekről tesz állításokat - hívta fel a figyelmet Hauss. A jog szerint a kongresszus nem alkothat olyan törvényt, amely korlátozza a szólás és a sajtó szabadságát. 
    
"Bármit is gondol Trump elnök úr, nincs hatalmában felülbírálni ezeket az alkotmányos védelmeket" - szögezte le a jogász. 

MTI

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ