Cover
Belföld
Századvég: 2017-ben is stabilan és tartósan növekedett a Fidesz
2018-01-1117:04
Századvég Alapítvány, közvélemény-kutatás, Fidesz-KDNP, mszp, LMP, jobbik, dk, együtt
A Századvég kutatása szerint a Fidesz-KDNP 2017-es teljesítményére a tartós növekedés és a stabilitás volt a jellemző, az év végére a pártszövetség támogatottsága a teljes népesség körében 36, a biztos szavazó pártválasztók körében 52 százalék volt.
A közvélemény-kutató csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében legfrissebb, ezer fős mintán végzett telefonos közvélemény-kutatására hivatkozva azt írta, hogy a Jobbik és az MSZP is veszített népszerűségéből, ennek hátterében a Jobbik esetében az identitásválság, a szocialistáknál pedig a baloldali megosztottság, széthúzás és a miniszterelnök-jelölt állítás kudarca áll. A Jobbik 2017 december végén a teljes népesség körében 9, a biztos szavazó pártválasztóknál 16 százalékon áll. Az MSZP esetében ezek a támogatottsági arányok 9 és 14 százalék. 

Az MSZP kudarcaiból a Századvég szerint elsősorban az LMP tudott profitálni, azonban a 2017 nyarától látható növekedési trend az év végére megtorpanni látszik. Az LMP-re a teljes népesség 6 százaléka, a biztos szavazó pártválasztók 7 százaléka voksolna. Szintén kedvezően jött ki a baloldali harcokból a DK, amelynek támogatottsága a lemorzsolódó MSZP szavazóknak köszönhetően az év utolsó hónapjaiban stabilizálódott. December végén a teljes népesség körében 5, a biztos szavazó pártválasztók körében 6 százalékon áll a Gyurcsány Ferenc vezette párt.    

Az Együtt támogatottsága 1 százalék mindkét vizsgált csoportban, más pártok támogatottsága a teljes népesség körében 5, a biztos szavazó pártválasztók körében 4 százalék. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ