Cover
Külföld
Római Med7-csúcs - belátták, hogy Magyarországnak igaza van
2018-01-1112:45
A magyar kormány már a kezdetektől azt mondta, hogy a külső határok védelmére nagyobb hangsúlyt kell fordítani. Most a menekültválság által leginkább érintett európai országok is belátták, hogy Magyarországnak igaza van. A dél európai állam- és kormányfők római találkozóján a résztvevők a külső határok védelmének erősítését és az illegális bevándorlás megelőzését szorgalmazták. A vezetők egy közös európai menekültügyi rendszer létrehozását is sürgették. 
A menekültválság állt a dél-európai országok negyedik csúcstalálkozójának középpontjában. A római Villa Madamában rendezett mediterrán csúcson Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Málta és Ciprus vezetői vettek részt. 

Az állam- és kormányfők szerint létre kellene hozni egy közös európai menekültügyi rendszert. A vezetők közös migrációs politikát, a külső határok védelmének megerősítését, valamint az illegális bevándorlás megelőzését is szorgalmazták. 

Az egyeztetés valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy a szolidaritást és együttműködést erősíteni kell a jobb határvédelem és a menekültválság hatékonyabb kezelése érdekében. Emmanuel Macron francia köztársasági elnöke szerint a dublini megállapodás értelmében az eddiginél gyorsabban kell cselekednie a tagországoknak. 
 
Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök erősebb összetartást sürgetett az Európai Unión belül, Mariano Rajoy spanyol kormányfő pedig leszögezte: egyetlen ország sem képes egyedül megoldást találni a migrációval szemben. 

A tanácskozás résztvevői konzultációt javasoltak az európai polgárokkal az Unió jövőjét érintő kérdésekről. 

A római találkozón a menekültválság mellett szó volt a terrorizmusról és gazdaságról is. A következő mediterrán csúcsot a tervek szerint februárban tartják Cipruson. 

ECHO TV - Híradó 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ